Kaylas

LÅÅÅÅÅNGFREDAG - Varför heter det så?

Kategori: Vardagsliv

Långfredag började firas redan på 300-talet i Jerusalem på initiativ av en biskop med namnet Kyrillos av Jerusalem. I norden blev långfredagen en helgdag på 1600-talet. I kristen tro firas långfredag till minne av Jesus korsfästelse och död på Golat utanför Jerusalem. Långfredagen infaller fredagen närmast före påskdagen.

 

I Sverige har långfredagen länge setts som en sorgsen dag. Inga onödiga aktiviteter fick utfärdas, många restauranger och affärer hölls stängda under långfredagen ända till 1969.

 

Vad var det som hände? Varför hände det? Fanns det någon avsikt hos någon? Det kanske är bra att hålla isär frågorna, särskilt när man ställer dem till Långfredagens händelser. Vad var det som hände? Varför hände det? Fanns det någon avsikt hos Någon eller några med det?

 

Kort svar: Långfredagen har fått sitt namn eftersom den enligt kristen tradition var den dag Jesus korsfästes. Fredagen var således en lång och besvärlig dag för Jesus där han hängde på korset.



Enligt kristen tradition var det på fredagen som Jesus hängdes upp på korset. Samtliga evangelier berättar att Jesus korsfästes dagen före sabbaten. Att det skulle ha varit på en fredag som Jesus korsfästes stämmer dock inte överens med andra uppgifter från Bibeln.

 

Skall Jesus varit död i 3 dagar och 3 nätter samt ha uppstått på en söndag är det svårt att få ihop det med att han korsfästes på en fredag. Olika teorier (som jag inte går in på här) finns för att förklara denna motsägelse…

 

Men långfredagen behöver inte vara en dag av sorg, och inte heller en långtråkig dag. Fira en lyxig långfredag med stil! Lite räkor & vin, en fin stass + mysigt sällskap - och kvällen é räddad.




Kommentarer


Kommentera inlägget här: