Kaylas

ÖNSKAR ER EN FIN FORTSÄTTNING PÅ PÅSKHELGEN

Kategori: Vardagsliv

IDAG FIRAR VI PÅSKDAGEN & ROMERNAS NATIONALDAG

 

 

Påskdagen är tillsamman med långfredagen påskens två viktigaste dagar. Långfredagen innebar sorg och bot, medan påskdagen firas med glädje, jubel och ljus. Jesus är ju återuppstånden.

 

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse. Själva uppståndelsen går inte att säga så mycket om eftersom det faktiskt inte står någonting om denna – däremot står det om den uppståndne Jesus att läsa i bibeln.

 

 

Påskdagen är en dag i glädjens tecken. Det var vanligt att man gick upp tidigt på morgonen för att få se solen dansa, vilket man trodde att den gjorde av glädje för att herren var uppstånden. Nu var det åter tillåtet att klä sig i ljusa kläder, äta, festa och leka. Kyrkklockorna ringde igen för att förkunna att det goda segrat över det onda och allt farligt som varit i farten under dymmeln var nu borta. Det var också vanligt att barnen ritade och skrev påskbrev som de gav till varandra, därav kommer vårt bruk av att skicka påskkort och de teckningar som dagens små påskkärringar går runt och delar ut.

 

Om man på påskdagens morgon betraktade kyrkobesökarna genom en ring så kunde man se att vissa kvinnor i själva verket satt med rumpan vänd mot prästen. De hade också smörbyttor på huvudet eftersom de nyss överlämnat stulet smör som gåva till djävulen. Ett annat knep för att kunna se detta var att i fickan eller i hatten lägga ett ägg som värpts under långfredagen.

 

Romernas nationaldag
I dag fredag firas romadagen – till minne av den första internationella romska konferensen för 41 år sedan, då FN erkände romerna som en internationell minoritetsgrupp. Samtidigt infördes den romska flaggan och den romska "nationalsången" "gelem gelem", som betyder "jag har vandrat".

 

 

I went, I went
I went, I went on long roads
I met happy Roma
O Roma where do you come from,
With tents on happy roads?

O Roma, O brothers

I once had a great family,
The Black Legions murdered them
Come with me Roma from all the world
For the Roma roads have opened
Now is the time, rise up Roma now,
We will rise high if we act

O Roma, O brothers
Open, God, Black 
 doors
You can see where are my people.
Come back to tour the
Roads and walk with lucky Romani
O Roma, O brothers

Up, Gypsy! Now is the time
Come with me Roma
World  brown face and dark eyes
Much as I like black grapes
O Roma, O brothers…

 

Under åren har romernas samhälleliga rättigheter ökat, men ännu är gruppen utsatt för fördomar och diskriminering även här i Sverige.

 

Romerna har de senaste decennierna lyckats skapa en väldigt stark gemensam identitet som nation. Visserligen utan gränser eller land, men väl med nationalsång, flagga och stolthet. Samtidigt är medvetenheten mycket stor om att man framför allt i Europa är den folkgrupp som förföljs och diskrimineras allra mest.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: