Kaylas

TRÖTT TORSDAG...

Kategori: Vardagsliv

Japp é lite trött idag, somnade sen och vaknade tidigt. Målaren skulle komma och spackla o måla på toan här hemma. Sen sov jag o gumman vidare lite till, innan det sög i magen efter frukost. Så kl.12 kom vi upp här idag. Hyfsta väder ute och termometern visar 10+ så det blir en liten promenad idag oxå.

 


IDAG FIRAR VI LAKRITSDAGEN
Lakrits är en av våra äldsta och vanligaste aromer. Den används framför allt i godis och i olika typer av drycker, samt i tobak och mediciner. Aromen framställs från lakritsrot.

 

Lakrits är också medicin, den är: Slemlösande, inflammationshämmande, hostdämpande, laxerande, milt lugnande, urindrivande, ökar salivproduktionen, kramplösande, läkande effekt vid magsår, illamåendeshämmande, naturligt blodtryckshöjande, aptitdämpande och förbränningsökande.

 

Känsliga personer med högtblodtryck ska passa sig för att regelbundet inta för stora mängder lakrits då blodtrycket ökar naturligt. Enligt Livsmedelsverket rekommenderas ca 50 g lakrits per person och dag som maximalt intag för personer med högt blodtryck. En hög regelbunden konsumtion av lakrits kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, t ex förhöjt blodtryck, ödem och svaghet. Det visar en nordisk rapport som bedömt riskerna med glycyrrhizinsyra-intag via lakrits.

 

Jag är egentligen en chokladälskare, men idag vill jag lyfta en butik på Sveavägen här i Stockholm som heter Lakritsroten, de är specialiserade på just lakrits. Det går även att nätshoppa deras produkter på lakritsroten.se!

 

I butiken säljer de  Lakridts by Johan Bülow, ett danskt företag som tillverkar exklusiv lakrits. Deras fina burkar är numrerade (se nr.4 ovan) och jag gillar produktdesignen mycket. Skulle kunna tänka mig och ha burkar med 1,2,3 framme i köket bara för att det är snyggt :)

Ett litet axplock;
1 - Lakritspraliner Molar
2 - Lakritssmaksättning på flaska
3 - Lakritsfudge
4 - Mjuk sötlakrits, Lakridts by Johan Bülow
5 - Lakritsrot
6 - Lakritstänger


HAKA PÅ TRENDEN - BAKA MED LAKRITS!
Att baka med lakrits är den senaste matlagningstrenden, och det gillar jag. Här får ni några recept, sen är det bara att experimentera fram goda desserter själv hemma i köket!

 

Chokladhallonkaka med lakritsmaräng och färska hallon - 16 bitar
Chokladhallonkakan
200 g smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kvalitetskakaopulver
3 ägg
3 dl vetemjöl

 

1. Sätt ugnen på 185°. Smält smöret i en kastrull och häll i de frysta hallonen och låt dem tinar. Sjud 1 min. och ta kastrullen från plattan.

2. Blanda socker och kakaopulver och rör ner detta i hallonsmöret

3. Rör ner ett ägg i taget i smeten och sikta sedan ner mjölet försiktigt och rör. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 min. Får gärna vara lite kladdig i mitten när den är klar. Ta ur och låt den svalna.

 

Lakritsmaräng
2 äggvitor
½ kryddmått med ättika
1 dl socker
1 tsk lakritspulver

 

1. Sätt ugnen på 200°

2. Vispa äggvitorna i en minut och tillsätt ättikan.

3. Tillsätt socker och lakritspulver i omgångar och fortsätt vispa tills äggvitorna blivit fasta. Smaka av och smaksätt med mer lakritspulver efter behag.

4. Täck chokladhallonkakan med marängsmeten och sätt in i ugnen. Låt marängen få lite färg och ta ut chokladhallonkakan. Dekorera med färska hallon och rivet skav från en lime.

 

Lakritspannacotta - 4 port.
4 dl grädde
2 ½ msk socker
1-2 msk lakritspulver
1 ½ gelatinblad

 

1. Koka upp hälften av grädden, socker och lakritspulvret. Vispa och lös pulvret. När pulvret löst sig så häll i resten av grädde och fortsätt koka upp.

2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig.

3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat ca 3 timmar.

4. Garnera med hallon, antingen färska eller rör ihop tinade hallon till en hallonsås.

 

Salt Lakrits Crème Brule med färska hallon - 12 port.
5 dl mjölk
5 dl grädde
120 g strösocker
8 ½ äggulor
1 msk lakritspulver
salt efter eget behag
strösocker till servering

 

Dag 1
Koka upp grädde, mjölk och socker. Vispa ner lakritspulvret och salt. Låt smeten svalna av till ca 50°. Rör i äggulorna. Låt smeten stå över natten.

 

Dag 2

1. Häll upp smeten i ugnsfasta formar. Sätt formarna i djup plåt. Häll ca 1 cm vatten i botten på plåten. Plasta plåten med formarna noggrant så att det blir helt tätt. Baka av nästa dag på 100° i 60 min/tills bruleérna har stelnat. Ta ut ur ugnen. Låt svalna.

2. Strö ett lager strösocker på bruléen och bränn av med bunsenbrännare.

3. Servera med lite färska hallon till.

 

Lakritskola
½ l grädde
½ kg socker
0,75 dl ljus sirap
2 msk glykos
30 g osaltat smör
½ msk lakritspulver
vaniljsocker

 

Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna. Blanda alla ingredienser. Koka på jämn värme cirka 25-30 min. Ha ett glas med vatten till hands. Droppa ett prov i vattnet. När du kan rulla det till en kula är kolan klar. Slå upp massan i formen och låt den kallna. Skär upp lagom stora bitar.

 

Friterade äppelklyftor med lakrits
3 ägg
1 tsk socker
1 tsk florsocker
3g lakritspulver
1 nya salt
mjölk
olja till fritering

 

Skala och rensa äpplena och dela dem i klyftor. Blanda alla ingredienser till frityrsmeten, tillsätt mjölk till ni får en lagom tjock smet och det går lätt att doppa äpplena i. Fritera klyftorna i 180° i några minuter tills de blir gyllenfärgade. Serveras som tilltugg eller med glass.

 

Variera äppelkaka med lakrits
Byt ut kanelen eller andra kryddor I äpplekakan mot lakritspulver. Garnera den färdiga, varma äpplekakan med krossade lakritspastiller på toppen. Tillsätt lite lakritspulver när ni vispar grädde eller gör vaniljsås till äpplekaka.

 

Lakritszabaione med färska bär - 4 port.
3 st äggulor
½ dl socker
1 msk lakritspulver
½ dl marsalavin
1 l jordgubbar, hallon eller andra frukter och bär.

 

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.

2. Blanda lakritspulver med marsalavin och häll sakta, under ständig vispning, ner blandningen i äggsmeten.

3. Sätt skålen i vattenbad, (i en kastrull bottnad med lätt sjudande vatten). Se till att innehållet i skålen inte kommer i kontakt med det sjudande vattnet.

4. Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig, det tar ca 5-10 min.

5. Häll smeten i glas eller portionsskålar och servera direkt tillsammans med frukt och bär.

Tips: Spara dina äggvitor och gör lakritsmaränger

 

Saltlakritsglass från OS-konditorn Elisabeth Johansson - 6 port.
Glass:
2 dl vispgrädde
2 äggulor + 1 äggvita
4 msk florsocker
1 tsk saltlakritspulver eller krossade salmiak karameller
1 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver

 

Lakritskolasås:
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk lakritsgranulat
ev. lite svart hushållsfärg

 

Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker i en separat skål till ett fluffigt skum. Tillsätt lakritsen. Vispa upp äggvitan separat. Vänd ihop äggulorna med den vispade grädden och äggvitan. Fördela glassen i portionsglas och sätt in i frysen 3– 4 tim. Gör under tiden lakritskolasåsen.

 

Till kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, grädde, lakritsgranulat och ev. färg. Koka till 115 –118° tills såsen börjar tjockna, den tjocknar efter när den kallnar. Serveras gärna med grovhackad salt lakrits, hallon eller mynta.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: