Kaylas

FETTISDAGEN FIRAR JAG MED HEMBAKADE SEMLOR

Kategori: Vardagsliv

Idag är det inte bara semledagen utan vi firar -

FETTISDAGEN & INTERNATIONELLA PANNKAKSDAGEN + INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MODERSMÅL

 

FETTISDAGEN
Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

 

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl), är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är alltså rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den 2:a av de 3 dagarna i fastlagen (dagarna före fastan) där den första är blå måndagen och sista askonsdagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen.

 

 

Att det är sista dagen innan påskfastan har gett upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har den traditionellt ätits på fastlagsmåndagen (bullamåndag). Enligt en muntlig tradition, var semlor släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. I Svenskfinland kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.

 

PANNKAKSDAGEN
Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

 

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

 

Allt om pannkaksdagen kan du läsa här på deras egen sida!

 


INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MODERSMÅL


”I språkens galax är varje ord en stjärna.” (Unesco)


Det språk som talas av flest i världen är mandarin, därefter kommer spanska och först på 3:e plats engelska. Den 21 februari är FN:s internationella modersmålsdag - en dag då jordens alla 6000 språk ska firas. Av jordens cirka 6000 modersmål beräknas hälften vara utdöda år 2100. Dagen instiftades av UNESCO 1999 som ett sätt att varje år lyfta fram språklig och kulturell mångfald, uppmärksammar rätten till utbildning på modersmål, till ökad förståelse för kulturell mångfald och tolerans för andra människor. Syftet var att rädda de språk i världen som håller på att dö ut. I Sverige finns sedan årsskiftet 2010 en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk som stärker de svenska minoriteternas rättigheter att använda sitt modersmål.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: