Kaylas

GRATTIS PÄRLAN - JA MÅ DU LEVA, HIP HIP HURRA

Kategori: Vardagsliv

Ja idag fyller min stora Pärla år – 32!!! Åhh vad åren går, tycker det inte alls var länge sen hon gick på lekis…

 

Annars så har dagen varit ganska slö. Men jag har iaf hunnit mé att moppa golv och fixa till bananrulltårta. Har haft DG här på fika. Han fixa bl.a min laptop som hade tappat kontakten mé den trådlösa kopplingen…

 

Nu efter tortillas till middag, sitter jag här mé en mugg kaffe o kollar på melodifestivalen. Det måste man ju se, alltid lika roligt – eller inte. Vad tycker ni? Jag gillar iaf det, även om det inte é som förr i tiden…. Så här ser kvällens startfält ut:

 

1. YOUNGBLOOD – Youngblood
De kallas för Fredrik Kempes nya supergrupp. Youngblood är pojkbandet som handplockats för att underhålla en publik – genom att både kunna sjunga, dansa och lysa på scen. I Melodifestivalen 2012 ställer de upp med en självbetitlad låt. ”Vi älskar det vi gör och därför heter vi samma sak som låten”. Vi älskar att sjunga och dansa. Vi har ett gemensamt intresse, säger Simon.

 

Det självbetitlade bidraget som Youngblood tävlar med i Melodifestivalen beskrivs som en hittig upptempolåt med en kaxig feelgood-känsla. Och den faller tydligt under samma kategori som flera av Fredrik Kempes tidigare verk. I samband med att gruppens medverkan i Melodifestivalen offentliggjordes släppte de sin första singel, ” Blame it on you”, och under våren kommer Youngbloods debutalbum.

 

2. MARIA BENHAJJI - I mina drömmar
Vinnare av Webbjokern. Maria Benhajji har frilansat som sångerska och körat bakom många svenska artister, bland annat Robyn, Sonja Aldén och Blues. Sedan 2011 är hon även med i kören i Allsång på Skansen, och i Melodifestivalen 2006 körade hon bakom artisten Laila Adèle i låten ”Don´t Try To Stop Me”. Till skillnad från det bidraget, som var en upptempolåt, är Marias låt i Melodifestivalen 2012 en klassisk schlagerballad - med den obligatoriska tonartshöjningen.


Vi tror att Maria kommer att ta Sverige med storm och att hon har en given framtid som soloartist! säger låtskrivarna kusinerna Nanna Sveinsdóttir och Thomas Cars.

 

 

3. MATTIAS ANDRÉASSON – Förlåt mig
Tillsammans med gruppen E.M.D kom Mattias Andréasson på en 3:e plats i Melodifestivalen 2009. Med den egenskrivna låten ”Förlåt mig” satsar han i årets tävling på att visa vem han är som soloartist. Min låt är som Mattias Andréasson låter 2012”, säger han. Ny fräsch svensk pop med amerikanska influenser, så beskriver han sitt bidrag. Mattias berättar att han till årets tävling ville göra någonting annorlunda. Eftersom han tidigare skrivit på engelska valde han att göra sin låt på svenska. Låten ”Förlåt mig” skrev Mattias med inspiration från en period då förhållandet med hans nuvarande sambo tog slut. Att det är en helt egenskriven låt som han dessutom producerat själv gör att han är extra nervös inför årets medverkan.

 

 

4. LOVE GENERATION– Just A Little Bit
Popgruppen Love Generation är tillbaka i Melodifestivalen - nu i skepnaden av en trio. I år bjuder Charly Q, Cornelia och Melanie på ännu en popexplosion skriven av superproducenten RedOne. Låten ”Just A Little Bit” beskrivs av tjejerna som en popexplosion som förmedlar attityd, power och glädje. – Den är lite som en glad ”slap in the face”, säger Melanie. – En sådan som man tackar för i efterhand, fortsätter Cornelia.

 

Spekulationerna om att popgruppen Love Generation skulle placera sig högt i finalen i Melodifestivalen 2011 var många. Det räckte inte hela vägen då, utan tjejkvartetten blev utslagna i duellen mot Sara Varga i Andra chansen och slutade där på en andra plats.

 

5. CAROLINA WALLIN PÉREZ – Sanningen
Jazzsångerskan Carolina Wallin Pérez blev känd för svenska folket genom sina tolkningar av rockbandet Kents låtar. Bidraget hon sjunger i årets tävling är en bombastisk poplåt.

 

Bidraget ”Sanningen”, som är skrivet av Martin Bjelke och Michael Clauss, beskriver Carolina som en bombastisk låt med poppig produktion. Hon förklarar att låten har en ganska mörk historia och att den handlar om val man gjort i livet och konsekvenserna som följer. Men trots den något dystra tonen i texten hoppas Carolina ändå på att kunna göra publiken glad genom att bjuda på en bra låt. – Jag vill att lyssnarna och tittarna ska lyssna på texten och få en historia berättad för sig, säger hon.

 

6. ANDREAS JOHNSON - Lovelight
Vid det här laget kan Andreas Johnson räknas som en av de riktiga veteranerna i Melodifestivalen. Med 4 bidrag i bagaget är han tillbaka igen - denna gång med en gospelinspirerad poplåt. Bidraget ”Lovelight” beskrivs som en glammig poplåt med en touch av gospel. Den går tillbaka till Johnsons musikaliska rötter och har flera likheter med hans första låtar i festivalen – ”Sing For Me” som tävlade 2006 och ”A Little Bit Of Love” från 2007. Den drar lite åt samma håll, men känns lite rockigare. Den har en slags vinnarmentalitet. En riktig arenalåt, säger Andreas.

 

Förutom en framgångsrik artistkarriär med meriter som krogshowen ”Oslagbart” på Hamburger Börs och ”Ladies Night” kan Andreas Johnson, bland mycket annat, även stoltsera med vinsten i Körslaget 2011.

 

 

7. MOLLY SANDÉN - Why am I crying
För 2:a gången ställer Molly Sandén upp i Melodifestivalen. Hennes artistkarriär tog fart när hon 2006 vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest. 3 år senare debuterade hon i Melodifestivalen där hon tog sig till final med låten ”Så vill stjärnorna”. Nu är hon tillbaka och låten ”Why am I crying” har hon skrivit själv tillsammans med Aleena Gibson och Windy Wagner.

 

Texten kommer från hjärtat och baseras på egna erfarenheter, tankar och känslor och betyder väldigt mycket för mig, berättar Molly. ”Jag vet verkligen vad varje ord handlar om och jag hoppas kunna förmedla det också”, säger hon. Eftersom att texten har en så stor betydelse för henne fokuserar hon i årets tävling på att försöka förmedla känslorna i låten. – En ballad som handlar om saknad, tomhet och att man intalar sig själv att: ”Jag är stark och jag kommer att klara det här”, men att man ändå gråter och frågar sig själv varför.


8. BJÖRN RANELID feat. SARA LI  - Mirakel
Författare, fotbollsspelare, underhållare. Björn Ranelid är en mångsysslare som genom åren skaffat sig många meriter. Tillsammans med sångerskan Sara Li lägger han nu till ännu en erfarenhet i karriären – en medverkan i Melodifestivalen, årets mest omtalade bidrag.

 

Sara har tidigare varit med i gruppen Caracola och jobbar för tillfället som showartist och servitris på Wallmans salonger.

 

Musiken i låten ”Mirakel” är skriven av musikproducenten Fredrik Andersson, medan Ranelid själv står för texten. Artistduon beskriver bidraget som en dansant och positiv låt med en poetisk text. Björn hoppas att låten ska bli minnesvärd hos lyssnarna. – Den ska vara sådan att du blir berörd av den och att den lever en stund efter när vi har framträtt. Man ska inte glömma melodin, man ska inte glömma texten, säger han.

 

 

IDAG FIRAR VI OXÅ FOTENS DAG

Det är snart dags att lufta dina fossingar i sandaler och gå barfota ute. Men hur mår dina hälar, naglar, trampdynor och tår egentligen? I dag, på fotens dag, är ett utmärkt tillfälle att ta lite extra hand om dem.

Dagen vill uppmärksamma fötterna och ägna dem lite extra omtanke, vi är dåliga på att sköta våra fötter. 72 % av befolkningen brukar få problem någon gång under sitt liv. Det kan vara förhårdnader, liktornar och nageltrång.

 

FOTENS BETYDELSE
Våra fötter håller oss upprätta och stabiliserar oss så vi kan gå och springa. En människa går i genomsnitt 8 000–10 000 steg/dag vilket gör ca 11 000 mil under en livstid – mer än 4 gånger runt jorden.

Foten är ett biologiskt mästerverk med sina 26 ben, 33 leder, 107 ligament, 19 muskler och senor som håller ihop konstruktionen och tillåter den att röra sig på en mängd olika sätt. Vart och ett av de 26 benen ligger i ett exakt förhållande till nästa ben. Om foten utsätts för långvariga mekaniska påfrestningar uttänjs banden och kan inte längre hålla valvens byggstenar på sina platser någon längre tid utan behöver hjälp av underbenets och fotens muskler. Om muskulaturen är för svag eller ansträngs för mycket sjunker fotvalvet. Om detta sker kommer skelettdelarna i ett oriktigt läge och lederna blir felaktigt belastade och foten deformeras. Detta ger foten dålig funktion, smärta, förhårdnader och andra fotproblem men även andra delar av kroppen påverkas. Nerver kan komma i kläm och muskler och ligament blir felbelastade och börjar smärta. För att slippa smärtan börjar vi gå snett med fötterna och får besvär också med knän, höfter och rygg.

Oavsett om besvären är en deformitet, liktorn, hälsprickor, nageltrång etc. finns nästan alltid hjälp att få. Man behöver inte ha ont.

 

EGENVÅRD - tips - så sköter du dina fötter

  • Tvätta och torka fötterna noga. Smörj in dem.
  • Gå i lagom storlek vad gäller strumpor och skor. Även strumpor kan tränga ihop tårna.
  • Att fila fötterna vill jag helst avstå från att råda om. Det är mycket vanligare att man får problem för att man filar för mycket än att man inte smörjer in. Om man filar och glömmer att smörja in blir huden hård och narig igen.
  • Bär skor som är lämpade för dina fötter och aktivitet.

Ta hand om dina fötter och kontrollera dem regelbundet hos en medicinskt utbildad fotterapeut. Se till att ha en bra blodcirkulation i fötterna genom att lägga dem högt när du sitter eller ligger, stretcha, massera eller ta ett varmt fotbad.

Hindra spridning av bakterier genom att tvätta fötterna varje dag med tvål och vatten, rengör naglar (över, under och på sidorna), klipp vid behov, torka fötterna ordentligt, speciellt mellan tårna. Dela aldrig handduk med annan person. Byt skor och strumpor varje dag.

Raska promenader, löpning, dans och simning är bra motion för fötterna. (Allt som tränar rörligheten och ökar muskelstyrkan.) Det hjälper musklerna och ligamenten i fötterna att arbeta mer effektivt och gör dem mer böjliga och flexibla. Även den allmänna hälsan förbättras genom att det bidrar till viktkontroll och gynnar ett bättre allmäntillstånd, ökar hjärtkärlfunktionen genom att hjärtat slår snabbare och transorterar därmed syrerikt blod snabbare från lungorna till musklerna. Att röra på sig regelbundet gör att hjärta och lungor växer och därmed minskar blodtrycket. För personer med nedsatt blodcirkulation i armar och ben kan t ex gång öka effektiviteten i de små blodkärlen.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: