Kaylas

PLUGGA TEORI...

Kategori: Vardagsliv

Ja det måste jag göra nu. Igår bokade jag tid för halkkörning, så nu börjar jag ana slutet på min väg till körkort.

Annars händer det inte mycket i Sumpan idag. Om vädret tillåter så blir det nog en promenad runt fågelsjöarna oxå. Det é ju så skönt mé frisk luft när man suttit inne och pluggat ett par timmar.

Dagens temadagar är:

ALLA SCOUTERS DAG, INTERNATIONELLA BROTTSOFFERDAGEN, ASKONSDAGEN


ALLA SCOUTERS DAG
Den 22 februari var både Lord Baden-Powell´s och Olave Baden-Powells födelsedag. World friendshipday, alla scouters dag började firas 1926 inom WAGGGS och var länge flickscouternas högtidsdag. 1932 startade "Thinking Day Fund" som länge var flickscouternas världsförbunds enda ekonomiska möjlighet att stödja flickscouting i världen. En fond där man genom att sätta in pengar stödjer scoutverksamhet i världen. Nu firas Thinkingday av både pojk- och flickscouter.

 

Scoutbönen
Käre Fader i Din himmel,
du som alltid hjälper mig,
vart jag går i världens vimmel!
Hör min bön som söker dig:
Hjälp mig leva dig till ära hedra Sverige, mor och far,
min och andras bördor bära,
hjälp mig lyda scouters lag!
AMEN!

Bönen är gemensam för alla scouter i Sverige och är skriven av en norrman, Carl Söyland. Scoutbönen finns även tonsatt. I KFUM-KFUK:s material hittar du noterna.

 

INTERNATIONELLA BROTTSOFFERDAGEN
Varje år den 22 februari uppmärksammas den Internationella brottsofferdagen av Brottsoffermyndigheten och en rad ideella organisationer. Årets tema är kunskap och konsekvens - kunskap ökar rättssäkerheten genom bättre bevisning och bevisvärdering, stärker förtroendet för hälso- och sjukvården och socialtjänsten och breddar möjligheterna för hjälp- och stöd från ideellt aktiva. Det är kunskap som ger positiva konsekvenser, skapar tillit och ytterst kan få brottspreventiva effekter.

 

En god idé sprider sig! Martin Luther Kings ord ”Tragedin i världen är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”, väckte tanken om en internationell brottsofferdag hos Björn Lagerbäck, dåvarande ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund. Syftet med dagen är att belysa brottsoffrens situation och att sprida kunskap om de ideella organisationer som arbetar med och bland brottsoffer.

 

Idén spreds 1989 av Sverige till European Forum For Victim Services. Den 22 februari valdes för att det skulle vara mörkt vid ljusmanifestationen. Redan året därpå uppmärksammades dagen i England, Frankrike och Tyskland. Numera sker det i flera europeiska länder, däribland Bulgarien, Malta, Slovakien, Tjeckien och Serbien. Länder på andra kontinenter bl.a. Sydafrika och Japan är inspirerade att följa Europas exempel.

Överallt där Internationella Brottsofferdagen högtidlighålls är ljusmanifestationen central. Därutöver varierar formerna. Utbildningssatsningar, presskonferenser, musikarrangemang och insamlingar till stöd för brottsoffer är vanliga. Det är också vanligt att lagar till förmån för brottsoffer aviseras eller antas i samband med Internationella Brottsofferdagen.

 

ASKONSDAGEN
Askonsdagen (dies cinerum) är den dag som inleder den egentliga fastetiden. Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Ett uttryck för viljan till bot och bättring och ett tecken på omvändelse och längtan efter förnyelse. Efter absolution fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen.

 

Under kvällens askonsdagsmässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Vid tecknandet säger prästen detta eller liknande: "Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium."



Askonsdagen har en plats med detta tema i Svenska kyrkans evangeliebok. Den återinfördes 1983 efter att ha varit bortplockad sedan reformationstiden. Också i Finlands lutherska kyrka har kyrkohandboken texter och böner för askonsdagen och instruktioner för hur dagen skall firas.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: