Kaylas

SÄLLSYNTA DAGEN & SKOTTDAGEN

Kategori: Vardagsliv

Idag ska jag till körskolan, nu é jag snart färdig – hoppas jag.  Ser iaf slutet börja närma sig nu. Sen blir det nog en ganska lugn onsdag här i Sumpan. Ska baka brödlimpor idag.

 

Igår köpte jag ny hårfärg, så det kanske blir att jag slänger i den till helgen. Testar Syoss denna gång i nyansen ”Dark brown”, en djup och fyllig nyans med en intensiv mörkbrun ton.

 

 

Idag firar vi SÄLLSYNTA DAGEN & SKOTTDAGEN


SÄLLSYNTA DAGEN
På skottdagen, den 29 februari 2012, firar vi Sällsynta dagen - en dag då det sällsynta blir vanligt. 2008 genomfördes den första Sällsynta dagen. Idén som kom från det svenska riksförbundets styrelse var att instifta en dag då man uppmärksammar de sällsynta diagnoserna och behoven av särskilda strategier för att bemöta dess behov. Sällsynta dagen firas nu internationellt i 56 länder.

 

Med din hjälp kan Riksförbundet Sällsynta diagnoser nå ännu längre med påverkansarbetet kring förbättrad vård för personer som har sällsynta diagnoser. De är tacksamma för allt engagemang! Prata om Riksförbundet Sällsynta diagnoser i möten med vårdgivare och politiker. Kunskapsnivån om hela vårdsituationen kring personer som har sällsynta diagnoser är generellt låg, även hos våra allra duktigaste vårdgivare. Hänvisa gärna till deras hemsida och deras rapporter och medlemsundersökningar. Dessa material är unika på det sättet att de täcker flera olika sällsynta diagnosgrupper och representerar hela landet.

 


SKOTTDAGEN - MIN PÄRLA SKA FRIA TILL SIN KILLE IDAG, HAR HON SAGT IAF.

 

 

 

Så snart kanske jag får gå på bröllop :)

 

Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans propå skulle tas på största allvar.

 

Inom europeisk äldre tradition påstås det ha varit tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar under hela skottåret. Det är en tradition som sägs gå att härleda till en legend från 400-talet från Irland om Patrick och Brigid av Kildare. Det har dock påvisats att det inte går att belägga sedvänjan längre tillbaka än till 1800-talet.

 

Det fanns från medeltiden ända fram till 1800-talet en oskriven lag på de Brittiska öarna som sade att den man som avvisade en friare under ett skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar.

 

Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: