Kaylas

SKÖN SLAPP SÖNDAG

Kategori: Vardagsliv

Idag blir det fika hos familjen G. Jag ska ut och övningsköra i vinterväglaget, det har ju inte blivit av i veckan eftersom jag vart dålig…

Annars blir det en lugn söndag, lite bingolotto i kväll, Schlagermånaden fortsätter, på scenen står bandet Barbados som medverkat hela 4 gången i Melodifestivalen samt sångerskan Jenny Silver. För första gången har jag köpt bingolottorna via internet, brukar inte gilla att handla via nätet när man ska behöva överföra pengar och så. Men det é ju smidigt och lätt, sen skriver man bara ut lotterna...

Idag firar vi: DJURFÖRSÖKENS DAG & DARWINS FÖDELSEDAG

Forska Utan Djurförsök arbetar för att djurförsök successivt ska ersättas med moderna djurfria metoder. De bildades 1964 och vårt arbete har lett till att många djurförsök inte längre utförs. Verksamheten är helt beroende av gåvor och arv.

Forska Utan Djurförsök finansierar forskning som leder till att djurförsök kan ersättas. De delar varje år ut anslag till forskningsprojekt för att utveckla djurfria metoder. I första hand prioriterar vi projekt som syftar till att ersätta plågsamma djurförsök. Men de har även andra projekt de stödjer.

Nya effektiva metoder utvecklas. Deras forskningsstöd har bidragit till att påskynda utvecklingen av ett flertal nya metoder som ersatt djurförsök, t.ex. vid produktion av vacciner, diagnostik av olika sjukdomar och testning av läkemedel och andra produkter. Tack vare anslag från dem finns det snart metoder som kan ersätta plågsamma giftighetstester på djur, t ex inom kemikalieindustrin.

Forska Utan Djurförsök är den enda organisationen i sitt slag i Sverige, dvs. som arbetar för att utveckla effektiva alternativ till djurförsök. De är politiskt obundet och får inga statliga bidrag. Verksamheten finansieras uteslutande genom gåvor och arv.

(Forska Utan Djurförsök hette tidigare Stiftelsen Forskning utan djurförsök.)

Charles Darwin föddes den 12 februari 1809 i den engelska staden Shrewsbury. Han är känd som upptäckaren av evolutionsteorin och kallas därmed evolutionsteorins fader, han skulle i år ha fyllt 203 år.

Inget är sig riktigt likt sedan evolutionsteorin började spridas och debatteras för 150 år sedan. En del hävdar till och med att det är den bästa idén någonsin.

Genom evolutionsteorin bevisade Darwin att samtliga arter med liv kommer från ett och samma ursprung. Men med hjälp av evolutionen så har alla arter utvecklats på olika sätt från generation till generation men med samma biologiska ursprung. Denna evolutionsprocess kallas även för naturligt urval och är idag en av de mest omfattande vetenskapliga teorierna. År 1858 publicerade Darwin tillsammans med Alfred Russel Wallace, som är naturhistoriker, en artikel där de tog upp just begreppet naturligt urval.

Charles Darwin är berömd för sin forskning om arternas uppkomst. Mindre känt är hans intresse för daggmaskar. Under sin sista tid skrev Darwin en bok om de grävande maskarna, en studie som har haft stor betydelse för förståelsen av mullbildning i lövskogar.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: