Kaylas

TVÄTTSTUGA & MELODIFESTIVAL

Kategori: Vardagsliv


Efter matförgiftningen i måndags, så börjar nu magen bli normal - nästan iaf. Men helt bra än é jag inte, det känns fortfarande som en centrifug i magtrakten emellanåt.

Tvättar här just nu, strax é det dags att börja mé middagen oxå. Idag blir det Chèvrekyckling med äppelsallad. Sen blir det tv - Melodifestivalen é ju ett måste men jag får nog hoppa över chipsen mé tanke på magen...



Schlagerns jämnaste startfält  - Växjö hade Loreen och i Malmö väntar Danny, men startfältet i Göteborg saknar given förhandsfavorit. Kvällen blir svårtippad - och spännande. Jag gillar ju Thomas Di Leva, men Andreas, Timoteij & Sonja é ju oxå bra...

Göteborg är känd som skrällarnas stad, där just Timoteij överraskande vann över Darin 2010. Inför lördagens tävling pratar många om rockabillybandet Top Cats. De är helt själva i sin genre medan Timoteij, David Lindgren, Andreas Lundstedt och Mimi Oh slåss om samma röster, säger Johan Elevant.

Medan Sonja Aldén Top Cats, Timoteij och Ulrik Munther tippas gå vidare efter deltävlingen verkar inte många tro på den 80-talsvurmande nykomlingen Mimi Oh från Stockholm. Ett faktum som inte bekommer sångerskan nämnvärt.

Det är svårare än förra veckan. I deltävlingarna blir det otroligt viktigt med artisterna. I finalen är låten viktigare eftersom folk har fått höra låtarna och kunnat vänja sig vid dem, men nu är artisterna viktigast. Vad betyder det i Göteborg? Timoteij får man säga är etablerade nu efter sin framgång med ”Kom” för två år sedan. Ulrik Munther tror vi rätt hårt på också, han är mest populär bland de som är lite yngre. På fredagen toppade de två artisterna spelbolagets lista över vilka som antas gå direkt till Melodifestivalens final i Globen, men efter de första repetitionerna i Scandinavium ville de klädsamt modesta Timoteij inte hoppas på för mycket.

1. Soldiers – Ulrik Munther
Han har vunnit såväl Lilla Melodifestivalen som alla svenska flickors hjärtan. Nu ställer Ulrik Munther upp i Melodifestivalen 2012. ”Man kommer ihåg den när man hört den”, säger han om låten, som egentligen inte var skriven för festivalen. "En rykande färsk pop-/rockdänga med militär feeling. Den handlar om förlåtelse." För alla som är någorlunda bekanta med Munthers inte så omfattande repertoar lär "Soldiers" knappast komma som en blixt från en klar himmel. Det låter som - Ulrik Munther! Med munspel, Pontare-trummor och gitarr kliver pojkvaskern säkert in och sjunger om att... palla äpplen? Nej, om att kärlek är ett krig. Inte så omtumlande, men effektivt.

2. Baby Doll – Top Cats
Rockabillybandet Top Cats från Torsby ser inte sin stil som ett eget val – utan som en självklarhet. Bandet var semi¬finalister i "Talang" här om året. Susi Pävärinta är en av upphovsmännen. Nu ställer de upp i Melodifestivalen med målet att sprida sin genre ytterligare. ”Vi hoppas att fler ska upptäcka vår fantastiska musik”, säger de. "En glad låt med fullt ös, som passar oss. Nu blir det rock!" Rockabilly är inte längre någon subkultur reserverad för nostalgiska raggare, efter Baseballs framgångar är det en genre lika bred som autobahn. Top Cats öser på som om fartkameror inte existerade i en småklämmig hyllning till en, öh, snygg brud. Med coolt stå-bas-trick i låtens final. Men gjorde inte gubbarna i Playtones samma grej i fjol? Fast bättre?

3. I din himmel – Sonja Aldén
Sonja Aldén slog igenom stort med ”För att du finns” i Melodifestivalen 2007, men de många fans hon fick har fått vänta länge på en comeback. ”Den känsla jag hade då är svårslagen, och skulle jag vara med igen skulle det kännas minst lika bra i magen”, säger hon. "I din himmel” är en powerballad som känns i hela kroppen när man sjunger den. Sonja kliver in till oljudet av borkarövare, men när låten försiktigt rullar igång är det Disney för hela dollarn. Med tindrande Pocahantas-ögon framför Sonja en text - på en bro!?! - som får tårna att krulla sig. Det är klyschkalas signerat balladhövdingen Bobby Ljunggren. Men den eleganta sista minuten förlåter det mesta. Celine Dion hade inte gjort den bättre.

4. Aldrig aldrig – Andreas Lundstedt
Han har tävlat i Melodifestivalen vid sju tillfällen – tre av gångerna slutade han topp tre. Dessutom tävlade han för Schweiz i Eurovision 2006. Nu är Andreas Lundstedt tillbaka i Melodifestivalen – med målet att försvara de svenska färgerna. "Medryckande melankoli på svenska." Säga vad man vill om Disco-Andy - the boy can dance. Men all supersynkad koreografi i världen kan inte rädda det här från att aldrig riktigt hända. "Aldrig aldrig" låter som om någon hittat en Trackslista från 1989, plankat Tommy Ekmans, Anders Glenmarks och Johan Kindes mossigaste melodier och producerat röran i ett vadderat rum.

5. Stormande hav – Timoteij
4 klasskompisar från Skaraborg som blev internationella schlagerfavoriter, Tjejerna i Timoteij tog det svenska folket med storm med sin etnopop och skrällde rejält när de kom på en 5:e plats i Melodifestivalen 2010. Nu är de tillbaka med en ny storm - bidraget "Stormande hav". "En hittig och energifull upptempolåt med Timo- teij-touch." Å ena sidan är gycklar¬introt så enerverande att man ser sig om efter tjära och fjädrar, å andra sidan är fortsättningen så avväpnande glad och härlig att det inte spelar någon roll. Timoteijs lätt upphottade Sarek-disco har en refräng som inte tar de väntade vägarna. Just därför är den så effektiv. Dessutom: Skövdes Kim Wilde är tillbaka på flöjt! (Mitt älskade Skövde får givitvis pluspoäng)

6. Shout It Out – David Lindgren
Musikalartisten David Lindgren är redan van vid stora scener och publiker. Nu uppfyller han drömmen om att medverka i Melodifestivalen. ”Jag vet inte om jag har greppat det än. Nu är jag här, så det är bara att nypa sig i armen och njuta”. "Det är en väldigt glad låt med lite lagkänsla i. Riktigt stark." När Anna Järvinen strök sitt deltagande i schlager-SM kallades David in i leken. Med en låt som Danny tackat nej till. Det är för övrigt rätt mycket "In the club 2" över "Shout it out", inklusive vita sneakers. Men det är något med Lindgrens välgjorda shownummer som inte känns lika trovärdigt. Det känns som trött stekarhouse, framförd av en speedad bankir.

7. Det går för långsamt – Mimi Oh
Mimi Oh, eller Mimmi Olsen som hon egentligen heter, bestämde sig tidigt för att det var sångerska hon skulle bli. Efter tre år på Kulturamas sånglinje och ytterligare två år på skolans yrkesutbildning för artister hittade hon ett personligt uttryck i musiken. Hon började skriva svenska låtar med inspiration och influenser från 80-talet och projektet Mimi Oh var ett faktum. Låten ”Det går för långsamt” handlar om kärlek, och självklart är 80-talsreferenserna tydliga. En modern, bombastisk poplåt med en slående refräng. Mimmi Pigg? Mini Maggio? Mimi Oh, ska det vara. Även om varenda gest i det här numret känns som en detaljstudie av Veronica Maggios rörelseschema. Att musiken är närbesläktad gör, så att säga, sitt till. Visst är det tillåtet att kopiera - det gjorde även Elvis och Beatles - men de adderade en massa, också. Trots alla neonfärger är detta bara extremt blekt.

8. Ge aldrig upp – Thomas Di Leva
Med sina excentriska kläder och alternativa musik har Thomas Di Leva blivit känd som en av de mest unika personligheterna inom svenskt artisteri. I 30 år har han levererat sina spirituella verk till det svenska folket och sedan solodebuten 1982 har han hunnit släppa 20 album. Genom åren har Di Leva hållit fast vid sin säregna stil och blivit allt mer folkkär, och populariteten eskalerade ytterligare i och med hans medverkan i TV-programmet ”Så mycket bättre”. Flera år i rad har Thomas tackat nej till att medverka i Melodifestivalen. Men i år kände han att det äntligen var dags. – Melodifestivalen har en sådan otrolig bredd. Alla former av musik, artister och grupper är välkomna. Det är ett forum där man presenterar idéer, och den som kommer först är inte den enda som syns, säger han. Enligt Thomas är Melodifestivalen ett forum för idéer, och en av de främsta anledningarna till att han ställer upp just i år är att han har ett viktigt och aktuellt budskap att förmedla. Inspirationen kom när han såg hur osäker världen har blivit. Bidraget ”Ge Aldrig Upp” har Thomas själv skrivit och handlar om att man ska ta vara på livet. – Den handlar väldigt mycket om att man aldrig ska ge upp det man tror på och att man ska våga leva sitt hjärtas dröm här på jorden. För livet är ju så otroligt fantastiskt, det är ju ett mirakel att vi är här. "En stor och medryckande arenarocklåt med viktig och upplyftande text."

Kommentarer


Kommentera inlägget här: