Kaylas

ÄR DU LYCKLIG?

Kategori: Vardagsliv

Vad är lycka? Vårt liv består av våra tankar, känslor och handlingar och därmed bör också ett lyckligt liv innehålla dessa tre. En god utgångspunkt är därför att först definiera begreppet Lycka. Ett lyckligt liv är ett fullt liv. Det är handla efter egen vilja och känna att vi utvecklas, uppleva sig själv som kompetent och i djup samhörighet med andra människor. Ett liv vars varierande känslor upplevs till fullo och där du är tillfreds med ditt liv när du reflekterar över det. Inom forskningen används ofta termen subjektivt välbefinnande.

 

Lycka består alltså av två delar: tankar och känslor. Skatta dig själv på en skala 1-10 på följande fråga: Hur mår du just nu? Denna fråga speglar dina känslor i stunden och lägg märke till hur du gjorde för att besvara frågan. Om du är som de flesta andra människor så kände du förmodligen efter i kroppen hur det känns och svarande därefter. Skatta dig nu på en skala 1-10 på följande fråga: Hur tillfreds är du med ditt liv?


Sättet vi svarar på denna fråga är helt annorlunda jämfört med den första frågan. Om du är som de flesta andra så besvarade du denna fråga genom att reflektera över ditt liv och jämföra dig med vad du anser att du till exempel borde tjäna, äga, klarat av, ha upplevt. Tankar och känslor påverkar varandra men är samtidigt skilda. Chansen att dina två siffror inte är samma är ganska stor – men vilken anser du egentligen är lycka? Att vara tillfreds med livet eller att ha upplevt goda stunder? Forskning visar att de hör ihop och att de påverkar varandra men också att de, som du kanske precis upplevt, inte är samma sak. Därför används olika mätinstrument för att skatta dessa i forskningen.

 


Här är 7 steg till ett lyckligt liv, baserad på flertusenårig kinesisk livsvisdom.

 

1. Förbered dig på ett långt liv. Det här innebär rent praktiskt att du ska leva så sunt och hälsosamt som du kan. Inget konstigt med det. Friska människor borde i allmänhet vara lyckligare än sjuka, eller hur? Men det gäller att göra det som krävs för att behålla hälsan, t.ex. äta rätt, få i dig vitaminer och mineraler, motionera och träna, mediterar osv. Det är också viktigt att du lär känna din kropp.

 

2. Ha roligt. Det här handlar om att njuta av det som livet har att erbjuda. Sök aktiv njutning i ditt liv. Vad tycker du om att göra? Resa? Sjunga? Måla? Rida? Läsa? Laga mat? Oavsett vad det är – se till att göra det så ofta du kan och vill.

 

3. Framgång i arbete och karriär. Det här viktigare än många tror. Framgångsrika människor är lyckligare än andra. Men det behöver inte betyda hög lön, fin tjänstebil och ett flott kontor. Det viktiga är att du tycker om (helst älskar) det du gör. Då blir du automatiskt bra på det du håller på med. Vad är framgång för dig?

 

4. Ett fåtal positiva, nära relationer. Du blir inte lycklig av att ha 608 vänner på Facebook, men ett fåtal (det behöver inte vara många) nära relationer som ger dig glädje och energi och lyfter dig är en viktig faktor i ett lyckligt liv.

 

5. Delta i samhällslivet. Personer som isolerar sig från samhället är vanligtvis inte särskilt lyckliga. Om du vill vara lycklig ska du aktivt delta i samhällslivet. Du behöver inte nödvändigtvis vara politiskt aktiv utan du kan engagera dig på andra sätt.

 

6. Kunskap och lärande. Kunskap och att lära dig nya saker bidrar till ett lyckligt liv. Du är inte färdiglärd när du går ut skolan utan du ska vara nyfiken och öppen för nya saker hela livet.

 

7. Ifrågasätt dig själv. Det här handlar om ständig personlig utveckling. Det är inget annat i världen som står still så varför ska du göra det? Kultivera dig själv, ifrågasätt och utmana dig själv, ge upp gamla idéer. Det är så du växer som människa – och blir lycklig.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: