Kaylas

NATIONALDAGEN & MIDDAG HOS LILLA GUMZ

Kategori: Vardagsliv

Ja idag é det flaggdag och helgdag. Det blir inte så mycket firande här, men jag é bjuden på middag hos lilla gumz iaf. Det blir karré med potatisgratäng och päron-smulpaj.

 

Idag firar vi inte bara Sveriges nationaldag. Temadagarna är många just den 6/6. Visste du att det även är: Svenska flaggans dag, Fruktens dag, Dagen-D, Färskpotatisens dag och Sillens dag?



Nationaldagen
Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag.

 

Från tretungad flagg på örlogsfartyg och sillsallater till att ha en helt egen dag. Den svenska flaggans utseende och roll har förändrats över tid och det var inte förrän år 1906 som den svenska flaggan, på riktigt, blev den nationssymbol vi känner idag.

 

Den svenska flaggan har anor från 1550-talet, d v s från slutet av Gustav Vasas tid. Färgerna hämtades från lilla riksvapnet med dess tre gyllene kronor på blått fält. Ett tecken som under 1400-talet ofta brukats som fälttecken för svensk trupp, både till lands och till sjöss.

 

Flaggan användes i första hand av kungen och hans krigsmakt, främst flottan. Från Gustaf II Adolfs tid - 1620-talet – finns det bildbevis för att blågula korsflaggor fördes på svenska skepp. Flaggorna var antingen tvärskurna eller försedda med tungor.

 

1906 kom en ny flagglag, som för första gången skapade fasta regler för flaggans proportioner och färgnyanser. Nu fastslogs också, att den tretungade flaggan endast skulle användas av kungahuset och av krigsmakten.

 

Från 1916 har vi firat "Svenska Flaggans Dag" den 6 juni. Dagen har historisk förankring. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung och den 6 juni undertecknades 1809 års regeringsform, den som gav oss så många viktiga medborgerliga rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom.

 

Första världskrigets isolering, parlamentarismens genombrott och många av våra livaktiga folkrörelser bidrog till flaggans popularitet. I hemmen togs bordsflaggor i bruk. Det blev vanligt med fasadflaggor. Flagglagen moderniserades 1982. Då fick också Svenska Flaggans Dag rang av nationaldag - den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.


Fruktens dag
Fruktens dag firas 6 juni varje år. Den firas framförallt i Stockholm, men har också spridit sig till andra delar av världen, t.ex. har den firats i USA. Vad som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men den konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag. Dagen fick ett uppsving när nationaldagen blev helgdag, innan uppmärksammades den mest av olika hälsoorganisationer eller som ett led i olika företags hälsokampanjer. När nationaldagen blev helgdag sade sig många hellre vilja fira Fruktens Dag än Nationaldagen i polemik med de som genomdrivit att dagen skulle bli helgdag och att det var naturligare att främja en god hälsa än att fira nationalistiska åsikter.

 


Dagen D
Dagen-D är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie. Ordet ”Dagen-D” är från början de allierades kodbeteckning för invasionen i Normandie, men det har sedan tagits som ord för hela aktionen. Det egentliga täcknamnet för operationen var Overlord. Dagen-D var först tänkt att äga rum i maj 1944, men bristen på specialbyggda landstignings fartyg. När det problemet var löst satte det dåliga vädret stopp för planerna. Men så den 6 juni inleddes den största landstigningsoperationen i mänsklighetens historia. Operationen stod under befäl av den Amerikanske generalen Dwight D. Eisenhower För att kunna genomföra operationen drogs flytande hamnpirar över kanalen och bränsleledningar drogs under havet för att släcka de stora fartygens törst. Planen var att säkra några så kallade brohuvud, kodnamnen för dessa var Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword Beach. På natten mot den 6 juni släpptes fallskärmssoldater bakom kustbefästningarna. På morgonen den 6 juni 1944 skickades landstigningsbåtarna mot de planerade stränderna, trots den grova sjön. Man fick även stöd från luften av RAF (Royal Air Force) och det amerikanska marinflyget. Motståndet från tyskarna var obefintligt i luften och den tyska marinen verkade som bortblåst. Men motståndet från kustbefästningarna var desto hårdare och de allierade led stora förluster. Eftersom det är lite svårt att gömma undan 4000 fartyg i en kanal, visste förstås Hitler att något var på gång. Men han trodde att detta bara var en liten attack och att det skulle komma en större efteråt. Så Hitler sparade män för att kunna stå emot nästa större attack. Men han måste ha gjort en av historiens största blunder, vid slutet av den 6 juni, som kallats ”the longest of days”, hade 250 000 man satts iland, Tusen flygplan användes för att bogsera över glidplan och mota bort Luftwaffe.

 

Färskpotatisens dag
Färskpotatisens dag firas speciellt på Bjäre- och Kullahalvöarna med matmarknader där lokala odlare hälsar alla välkomna att provsmaka årets primörer med olika sorter, prata direkt med odlarna och lära sig mer om potatis. De nyskördade primörerna och en mängd lokala matspecialiteter finns till försäljning i marknadsstånden. Det bjuds även på underhållning och välsmakande rätter i restaurangtälten. Aktiviteterna ingår i kampanjen Merpotatis.nu för att väcka uppmärksamhet för potatis. Målet är att öka konsumtionen genom att bidra med kunskap och inspiration. Projektet kommer att pågå i tre år och finansieras med stöd av Europeiska Unionen och Lantbrukarnas Riksförbund. Aktiviteterna genomförs av branschorganisationen Svensk Potatis.

 

 

Sillens dag
Sill är en av Sveriges äldsta mattraditioner med oändliga kombinationer. Salt & Sill hade länge funderat på hur de skulle kunna lyfta sillen och dess fantastiska historia. Tillslut bestämde de sig för att starta en familjefest - Sillens Dag - och när skulle det passa bättre att fira en av Sveriges äldsta mattraditioner än på Sveriges Nationaldag. Så den 6 juni, 2008, arrangerade de tillsammans med Klädesholmen Seafood den första Sillens Dag, och har så gjort sedan dess.

Fira sillen och Nationaldagen på Klädesholmen i Bohuslän! Det blir sillunch på hamnpiren med måsskrik och vågskvalp. Andra programpunkter är lokal marknad, tillverkning av egen midsommarsill, studiebesök på sillfabrik, silltunnerace, sillmuséet, besök av fiskebåtar, musik och kulturhistorisk vandring på ön som redan 1594 beskrevs om ett gammalt fiskeläge av biskopen Jens Nilsen. Denna dag kan du åka med ångaren Bohuslän t/r från Göteborg till Klädesholmen"

En av huvudpunkterna under Sillens Dag är presentationen och premiären av Årets Sill. Denna sill, som deras köksmästare arbetat fram, har tidigare under våren valts ut som vinnare av en matkunnig jury under ledning av Peter Harryson. Årets Sill produceras sedan av Klädesholmen Seafood och finns till försäljning från och med Sillens Dag den 6 juni och 1 år framåt. För varje burk av Årets Sill som säljs går en krona oavkortat till Sjöräddningssällskapets fantastiska verksamhet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: