Kaylas

Vanlig vecka igen...

Kategori: Vardagsliv

Ja så var midsommar över och regnet fortsätter falla i vårt sommarsverige… Precis som många andra så har jag ätit och druckit gott på midsommar i goda vänners sällskap. Det som är så skönt med midsommar tycker jag är att det är ganska lätt mat egentligen - framför allt om man vill. Sill och potatis, mums gott och nyttigt, kanske lite ägg också och så en krämig ostpaj med en god sallad. Så är det då den där tårtan som är så god med jordgubbar och grädde.

 

Som häxa firade jag också Litha, om det kan ni läsa i min blogg ”Vildhäxan i Sumpan”

 

Annars går dagarna sin gilla gång här, det händer inte så mycket. Jag städar, tvättar, lagar mat och allt annat som hör hushållsarbetet till. Det blir ju liksom samma sak vecka ut o vecka in, när man som jag är ”mellan 2 jobb” – men på fredag ska jag på anställningsintervju, så man kan ju hoppas att det blir nån ändring snart.

 

Idag firar vi 2 viktiga temadagar – mot missbruk o handel med narkotika och mot tortyren.

 

Internationella dagen mot missbruk av och handel med narkotika
Idag är det internationella dagen mot missbruk och handel/smuggling av narkotika. Med anledning av det har EMCDDA (European Monitoring Centre on Drugs and Drugaddiction) släppt en ny rapport som visar att marijuana ökar över hela Europa på bekostnad av hasch. Enligt rapporten blir Europa, som länge varit en av de största marknaderna för cannabis, allt mer självförsörjande. I rapporten finns också dokumenterat den mängd produkter som säljs och hur den ökade cannabisodlingen är förknippad med våld, kriminalitet och annat som gör livet osäkert för medborgarna.

 

Var du än bor i Europa i dag, har du nära till drogen. Cannabisbrott utgör majoriteten av de narkotikabrott som anmäls i EU. Cirka 700 ton cannabis beslagtas i Europa varje år. Samtidigt rapporterar så gott som alla EU-länder en ökning av den inhemska odlingen av cannabis, en utveckling som får konsekvenser för folkhälsa och säkerhet, säger han.

 

Av de 30 länder som regelbundet rapporterar till EMCDDA uppger 29 att de har inhemsk produktion av cannabis. Trots ökningen av odlingar inom Europa har de flesta länder fortfarande fokus på användarna i sin brottsbekämpning. Mellan 51-96 % av resurserna lägger länderna på den delen i  kedjan.

 

Trots att Europa varit en av världens största och rikaste konsumenter av hasch i över 30 år, produceras nästan inget här. Det importeras utifrån, vilket märks i beslagstatistiken. Ungefär 600 ton beslagtogs under 2009, jämfört med 100 ton marijuana. Marocko behåller ledningen som det största exportlandet. Därifrån tar sig drogen in i Europa via Spanien och Portugal.

 


Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Att utsätta människor för tortyr är en fullständig skymf av de mänskliga rättigheterna och tyder på en fruktansvärd avvikelse i det mänskliga samvetet. Artikel fem i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, basen för all internationell människorättslagstiftning, förbjuder tortyr under alla omständigheter: ”Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning,” lyder artikeln.


Den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs för 60 år sedan, trots det utsätts människor fortfarande för tortyr som ödelägger livet för miljoner offer och deras anhöriga. I varje enskilt fall är de psykologiska och känslomässiga skadorna djupa och svåra att reparera.


Den internationella solidaritetsdagen för tortyroffer är ett tillfälle att minnas dem som har utsatts för tortyr och dem som dött till följd av det. Den är också ett tillfälle att uppmana till åtgärder å offrens vägnar och protestera mot alla dem som utför tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

 

Bilden é rolig, men ämnet allvarligt. Ville inte lägga ut någon våldsam bild...

 


 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: