Kaylas

FREDAGSMYS - Näe glöm det. FLYTTBESTYR istället...

Kategori: Vardagsliv

 

Idag blir det att bege sig till lillans lya igen. Mycket é det att fixa när man flyttar. Kånka, bära, packa upp o ställa iordning – puh. Man känner i kroppen att man börjar bli lite äldre, tror jag har ont lite överallt… Men mest i axlar o fötterna. Igår upptäckte jag ett blåmärke nere på vaden, mé 10 cm omkrets. Hur det kommit dit har jag ingen aning om, kände bara helt plötsligt att jag hade ont i benet…

 

Dagens temadag är: Världshavens dag - World Oceans Day - Syftet med dagen är att globalt öka medvetenheten om de utmaningar vi står inför när det gäller världshaven. En dag då haven och deras mångfald kan hyllas, och problem uppmärksammas, och för att öka människors medvetenhet kring haven och livet - och bristen på liv, i dem.

 

Ja vad vore vi utan vatten? Därför tycker jag att vi alla borde vara uppmärksamma genom att vara mera noga med varifrån den fisk och de skaldjur kommer som vi kanske köper i livsmedelsbutiken då och då. Läs gärna mer i WWF:s fiskguide som listar vilka fiskar som vi kan köpa och vilka som vi absolut inte bör köpa om vi ska kunna bevara mångfald och balans i haven.

 

Besök också gärna Greenpeace som visar vad vi kan göra för att hjälpa våra hav och på deras internationella sajt kan du skriva under och visa att du stödjer deras planer på att omvandla 40 procent av världens hav till marina reservat.

 

 

Känner du att du vill göra mer än så, så kan du också, om du har möjlighet, bli späckhuggarfadder hos WWF och därmed bidra till deras arbete för ett levande hav.

 

Tur att det inte finns såna här i dagens hav… Ja, det var onekligen en del år sedan denna Pliosauren "Predator X" for runt i havet med sina 30 cm långa tänder och en längd på ungefär 15 meter. Världshavens värsta rovdjur genom tiderna! Det är på Svalbard som forskare funnit rester av en Pliosaur.

 

Oceanografi = Läran om havet. För att kunna förklara en sådan komplicerad plats som havet är det förståeligt att det behövs kunskap från många områden. Kemi kan t ex förklara hur ämnen och molekyler påverkar vattnets struktur. Geologikunskaper är bra för att förstå havsbottens topografi. Fysik beskriver vattnets rörelser. Och tillslut handlar biologin om allt som lever i haven.

den här sidan kan du hitta information om hur havet fungerar. Det handlar om viktiga faktorer som spelar stor roll för livet i havet och också påverkar klimatet på land...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: