Kaylas

ANSTÄLLNINGSINTERVJU

Kategori: Vardagsliv

Ska iväg på en anställningsintervju här strax. Så håll tummarna. Det gäller ett jobb som undersköterska på ett vårdboende. En timanställning och sommarjobb. Det é inte mitt önskearbete, men det ligger nära till hemifrån, 20 min med buss.

 

Idag är det INTERNATIONELLA KVINNODAGEN, det vet ni säkert. Men vet ni att det också är VÄRLDSNJURDAGEN? En väldigt viktig dag, och jag tycker den är viktig att uppmärksamma. Jag har själv en god vän som har problem med sina njurar och måste få dialys dagligen, i väntan på en transplantation. Du vet att jag tänker på dig vännen.

 

Världsnjurdagen ingår i en världsomspännande hälsokampanj. Dagen syftar till att uppmärksamma behovet av njurar för transplantation. Världsnjurdagen är ett gemensamt initiativ av International Society of Nephrology (ISN) och International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Målet är att öka medvetenheten om vikten av våra njurar för vår allmänna hälsa och att minska njursjukdom och tillhörande hälsoproblem över hela världen.

 

Så mycket som var tionde svensk har nedsatt njurfunktion. Diabetes och högt blodtryck är vanliga orsaker till njursvikt. Njurskador vid diabetes och högt blodtryck kan påverkas om behandlig sätts in tidigt.

 

Instabilt blodsocker och högt blodtryck är mycket vanliga orsaker till att en diabetespatient blir njursjuk. Det är därför angeläget att den som har diabetes känner till att det inte är enbart blodsockret, som ska vara stabilt utan även blodtrycket.

 

Det är viktigt att göra sin vilja känd, att man tagit ställning till organdonation. Du kan anmäla dig till det nationella registret på Donationsrådet. Donationsrådet har tillsammans med Socialstyrelsen uppdraget att se till att Sverige blir bättre på organ- och vävnadsdonation, så att människor kan få ett bättre liv och fler liv kan räddas.



Anmäl dig och läs mer på www.donationsradet.se



Du kan också skaffa ett donationskort som du fyller i och sparar till exempel i plånboken. Donationskort finns på sjukhusen, hälsocentralerna och apoteken.

 

Tänk också på att prata med dina nära och kära så att ni vet om varandras ståndpunkt.

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt. De är alla lika giltiga och det är den senaste uppgiften som gäller.

 

 

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

 

Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

 

Vid Förenta Nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: