Kaylas

EN LÖRDAG MED TANDVÄRK... Men det sitter i tandköttet/käken

Kategori: Vardagsliv

Ja idag får jag gå på värktabletter, har en jä--a värk i överkäken. Jag HATAR verkligen att gå till tandläkare, så jag får prova ett par dar mé självbehandling, sen så får vi se...

IDAG "FIRAR" VI ST. PATRICKS DAY & KOLLEKTIVAVTALETS DAG

Iriska: Lá Fhéile Pádraig - Saint Patricks day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars, men firas på många håll en hel vecka. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Saint Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. S:t Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland.

 

Dagen är också känd som en stor festhelg runt om i världen, störst är den självklart i Dublin, men även i London och New York firas Saint Patrick’s Day rejält. En vanlig tradition är också att de som firar dagen tågar i parad. Paraden är fylld med dans och irländska sånger, och det gemensamma temat är färgen grön.

 

Paraden utmärker sig på olika sätt i världen. Chicago stad har ända sedan 1962 firat dagen genom att färga stadens flod grön, och på Fifth Avenue i New York anordnas den absolut största St. Patrick’s Day-paraden i världen. Under de senaste sex åren har en sådan parad kunnat skådas även i Stockholm. Den Svensk-Irländska föreningen håller i evenemanget och i år väntas massor att delta i den största och mest färgglada paraden någonsin i staden. Även på pubar runt om i Sverige anordnas firande av St. Patrick’s Day.

 

Allt fler svenskar har fått upp ögonen för de irländska traditionerna med både sång och dans men även mat och dryck. Maten och drycken är en viktig del av firandet. Man dukar gärna fram typiska irländska specialiteter som till exempel Irish Stew och ”Bacon and Cabbage”. Sältan i rätterna är en perfekt kombination med sötman i Guinness.

 

Följande uttryck på Gaeliska vara bra att känna till;
“Beannacht na feile Padraig ort” - Glad St. Patrick's Day
“Pionta Guinness ledde thoil"- En pint Guinness, tack!

 

Irish stew är en rätt som traditionellt på Irland tillagades med billiga, lättillgängliga ingredienser – lite enligt principen ”man tager vad man haver”. Här är ett grundrecept till 4 personer.



ca 750 gram grytbitar av nötkött                       ca 2-3 buljongtärningar
2 gula lökar                                                                2 tsk timjan
2 morötter                                                                 Färsk persilja
2 vitlöksklyftor                                                          Svartpeppar
1/2 paket bacon                                                       Vetemjöl
ca 2-3 dl Guinness                                                   Olja



Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva morötter och bacon. Vänd köttet i vetemjöl blandat med svartpeppar. Häll olja i en gryta. Stek först bacon tills de fått färg. Bryn sedan köttet och tillsätt vitlök, gul lök samt morötter. Slå över ungefär hälften av ölen när löken blivit mjuk, späd med vatten. Låt grytan koka ca tre timmar på svag värme. Späd med vatten eller öl om det blir för tjockt. Servera toppad med persilja samt med colcannon (irländskt potatismos) och en skiva irländskt sodabröd.

 

Så häller du upp den perfekta pinten:

1.      Ta ett rent pintglas
2.      Kyl ölet lagom – ett gott öl ska nästan aldrig vara iskallt då det tar bort en del av smaken
3.      Öppna ölet och håll glaset i 45 graders vinkel
4.      Häll försiktigt i ölet vid sidan av glaset och låt inte flaskan/burken röra öl eller glas
5.      Tillåt ölet att vila för att utveckla det karaktäristiskt krämiga skummet
6.      Bjud eller drick själv den perfekta pinten

 

 

Den nordiska fackliga modellen som börjar blir ett begrepp utanför norden i Europa för att den är bra både för arbetarna och för samhället. Den ger trygghet för arbetarna och ser till att den arbetslösa arbetskraften hamnar på konkurens kraftiga företag. I den nordiska modellen är kollektivavtalet en av dom bärande pelarna liksom en bra a-kassa och som gör det möjligt att leva på samma nivå under den tid man är utan arbete, utan att behöva sälja allt man har. Svenska kollektivavtal gäller i Sverige. Vi kan aldrig någonsin acceptera lönedumping och social dumping. Nu får det faktiskt vara nog! Ställ upp på manifestationen den 17 mars visa att du stödjer våra fackföreningar.

 

Kollektivavtalet är lika viktigt i dag som i fackföreningsrörelsens barndom. De anställda ska inte behöva bjuda under varandra för att överhuvudtaget få ett jobb.

 

Ett kollektivavtal är ett skriftligt undertecknat avtal mellan fackförening och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation, om vilka anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen. Det gäller bland annat löner, lönesättning, ersättningar, arbetstider, ledigheter, semesterlön och andra ting som parterna enats om.

 

Kollektivavtalet är juridiskt bindande för alla medlemmar i respektive organisation och är därmed lösningen på ett kollektivt problem där många står mot många. För löntagarna vore det mycket sämre att förhandla var och en för sig.

 

Men även för arbetsgivaren är det en klar fördel att bara ha ett avtal som gäller samtliga anställda. Då vet arbetsgivaren att alla anställda arbetar när avtalet är underskrivet och inga konflikter hotar produktionen så länge avtalet gäller.

 

Även de som inte är medlemmar i ett fackförbund omfattas av kollektivavtalet.


 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: