Kaylas

UNDERBART LJUVLIGT VÅRLIKT UTE

Kategori: Vardagsliv

Solen skiner och det é härligt varmt ute. Och jag mår riktigt bra idag! Det blir promenad runt Lötsjön sen i em. Har haft 3 killar här idag också, de fixade persienner i lägenheten. Men en sån här solig dag vill jag släppa in ljuset och njuta av vårens ankomst.

 

Temadagarna är många idag (5 st)så här följer en kort beskrivning över dem.

 

VÄRLDSPOESIDAGEN  
Världspoesidagen infaller den 21 mars och inrättades 1999 av Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Syftet är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi. Världspoesidagen firas årligen i Stockholm med en endagarsfestival där poeter framför sin poesi. 2012 har Rörelser som tema.

”Hur uppkommer rörelse i språkkroppen? Hur bringar man dikten i rörelse? Rörelse är motsatsen till stillestånd, till det frusna tillståndet, det döda. När diktaturen i Egypten föll var det en plötslig rörelse som uppstod i samhällskroppen, hur började den, var, när? Mystiska frågor som kanske inte har några svar, lika lite som rörelse i dikten kan påvisas, och pekas på, här rör den sig! Ändå upplever vi när vi läser den, att den färdas. En vilja hos de medverkande poeterna - på många vis vitt skilda i sina uttryck, är att på olika sätt ifrågasätta tanken på dikten som ”färdig” och avslutad. Även läsarens/lyssnarens position undersöks på nytt, en ofärdigare dikt kräver en mer aktiv läsare, dikten blir interaktiv.”



 

WORLD DOWN SYNDROME DAY
I dag firar vi också alla personer med Downs syndrom. Datumet är finurligt valt med omsorg, den 21:a dagen i den 3:e månaden, symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Downs Syndrom bär. Från och med i år är dagen även upphöjd till internationell FN-dag. Är inte en dag som denna ypperlig till att avdramatisera begreppet Downs syndrom och alla förutfattade meningar där omkring?

 

Downs syndrom är ett syndrom som beror på en kromosomrubbning. Det har sitt namn efter den brittiske läkaren John Langdon Down som år 1866 blev den första att beskriva syndromet. DS heter på medicinspråk Trisomi 21 eftersom det innebär att man har fått tre kopior av kromosom 21 istället för de vanliga två.



 

INTERNATIONELLA SÖMNDAGEN
Bland det viktigaste för god hälsa är en dito sömn. Det finns alternativ till sömntabletter och att räkna får. Prova dig fram bland örtpreparat, avslappning och nytänk. På Hälsa.se kan du läsa om hur Akupunktur, Citronmeliss, Humle, Hypnos, Johannesört, Kamomill, KBT (kognitiv beteendeterapi) Mindfullness, Teanin, Tryptofan, Valeriana eller Yoga kan hjälpa dig att sova bättre – helt naturligt.



 

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR NOROUZ
Idag firar ca 300 miljoner människor nyår eller Norouz/Newroz. I Sverige samlar firandet över 200 000 personer, främst iranier, kurder, afghaner. Trots att Norouz/Newroz är stort är firandet kontroversiellt i Iran. I Iran inleds nyårsfirandet traditionellt med ELDFESTEN - En fest för våren, solen, ljusets återkomst och det nya året. Att fira med eld, dans och musik är en mångtusenårig tradition. Sprakande eldar, enastående artister med fantastiska uppträdanden och stora pyrotekniska shower fyller kvällen. En tradition är att hoppa över elden. Symboliskt förbränns det gamla som sägs ramla ner i lågorna när man hoppar. På så sätt lämnas plats åt det nya.



 

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR AVSKAFFANDET AV RASDISKRIMINERING
1963 antog Generalförsamlingen genom resolution 1904 (XVIII) Förklaringen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. I den konstateras att diskriminering grundad på ras, hudfärg eller etnisk tillhörighet är ett svek mot FN-stadgan och ett hinder för fredliga förhållanden mellan folk.

 

1965 antogs den Internationella konventionen mot rasdiskriminering, som trädde i kraft 3 år senare. De stater som anslutit sig, åtar sig att fördöma all form av rasdiskriminering och att bedriva en politik som leder till avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Konventionsstaterna förbinder sig oxå att skapa lagar som förbjuder rasdiskriminering, samt bekämpa fördomar som kan leda till rasdiskriminering.




Kommentarer


Kommentera inlägget här: