Kaylas

VÅRDAGJÄMNING - OSTARA

Kategori: Vardagsliv

 

Idag inleder naturen sitt stora projekt för året: UPPDRAG GRÖNSKNING!


Jag ser videkissar
och jag hör fåglar som visslar
och vind som susar.
Det är bra.


(vårdikt av okänd elev i 4:e klass)

 

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.


Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit.

 

Detta är den punkt på året då ljuset och mörkret är lika starka, men ljuset kommer att öka. Naturen börjar vakna till liv, och man kan märka att det faktiskt är vår.

 

Vi häxor firar Ostara idag på vårdagjämningen. Om det kan du läsa i: Kayla – Vildhäxan i Sumpan

 

 

Idag firar vi inte bara vårdagjämningen utan det är också dags för den internationella Världsberättardagen, World Storytelling Day. I början av 90-talet inleddes de första stegen av denna den nya berättarrörelsen. Det är nu en stark våg av berättande över världen som faktiskt började i sin nya form i Sverige och Skandinavien. Nu berättas det traditionellt och folkloristiskt över hela världen. Där människor finns där finns berättelser. Så är det än i dag och historien och tillkomsten av nya berättelser har ingalunda tagit slut i samband med den industriella revolutionen för drygt 100 år sedan.

 

Över hela världen samlas människor den 20 mars för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Utan papper eller böcker, bara med rösten, hjärtat och minnet.

 

Precis som bondesamhället behövde sina berättelser för att orientera sig, visa värderingar och överföra kunskap så behöver dagens postmoderna samhälle, eller vad vi nu väljer att kalla det, sina berättelser. Så se dig om i din närhet på idag. Någonstans är det säkert berättarföreställningar på Världsberättardagen. I år är TRÄD det gemensamma berättartemat på Världsberättardagen. I hela världen kommer berättare och storytellers samlas med berättelser kring träd.

 

I dag blandar berättarna i berättarrörelsen rätt frimodigt ibland den gamla folkloristiska traditionen. Likt spelmän som förvaltar musikarvet, strävar berättarna efter att hålla kvar berättararvet och sätta sin samtids prägel på samma gång. Man tar också litterära nedteckningar som Bröderna Grimm, HC Andersen och berättelser från andra kulturkretsar bortom greker och romare.

 

Parallellt med den nya berättarrörelsen startade organisationsstorytelling i början av 90-talet. På sent 90-tal kom den hit till Sverige.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: