Kaylas

GRATTIS ALLA MAMMOR & LOREEN

Kategori: Vardagsliv

5 saker du inte visste om Mors dag:
* 46 länder firar Mors dag
* Mothers Day song är en låt skriven av Tom Gardner
* Norge firar Mors dag andra söndagen i februari
* Ordet mamma inleds med bokstaven m i nästan samtliga världsspråk
* Leontina Albina från Chile blir rejält uppvaktad på Mors dag eftersom hon har fött 64 barn

 

 

Mina döttrar ringde och gratta mig idag. Fira får vi göra senare i veckan. De bor ju 35 mil bort, men på tisdag ska jag åka ner till Skövde och hjälpa lilla gumz att flytta.

 

Idag firar vi 2,7 miljoner mammor (enl. scb) mors dag. Den firas alltid sista söndagen i maj. Man tror det troligtvis beror på att våren på fullt allvar har kommit, och vi kan plocka blommor, plantera, sitta ute och hissa flaggan mot en blå vårhimmel och på så sätt fira mor riktigt ordentligt.

 

I Sverige har vi uppmärksammat dagen sedan 1919. Då hade den redan firats några år i USA, men firandet kan härledas tillbaka till antikens Grekland. Där firades modersgudinnan Rhea med en vårfest och 250 år f.kr firade även romarna sin modersgudinna Kybele. En del forskare menar att katolska kyrkans dyrkande av Jesus moder Maria har sitt ursprung från antikens upphöjande av gudinnorna.

 

Men hur går det till? Affärerna annonserar om presenter, blommor och tårtor. Men fordras inte något mer? När mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg visste man inte riktigt hur dagen skulle firas. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal punkter:

 

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushålls-
arbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska
.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt
gjorts och tillhandahållas för mors dag.


Detta låter idealiskt för en hårt arbetande mor. Man får betänka att vid den tiden var de flesta kvinnor hemmafruar och modern stod därför självklart för hemmets skötsel. Att få en fridag smakade inte så dumt. Hemmafruar har aldrig haft semester och hade man inte en snäll man och snälla barn kunde det bli jobbigt med hushållsarbete från arla morgonstund till sen kväll. Även en nutida dubbelarbetande mor säger inte nej till lite extra uppvaktning, en omtänksam make och riktigt snälla barn på mors dag. Dagen kan dock i radikala kretsar uppfattas som kontroversiell och man menar att den visar på en reaktionär könsrollsuppdelning.

 

 

Ja ingen har väl missat att  vi vann Eurovision Song Contest igår, Loreens "Euphoria" é ju bara sååå bra.

 

– Till alla ni som trott på mig, det här handlar inte bara om mig utan om oss alla. Tack för ert stöd, sade Loreen och riktade sig till tv-tittarna.

 

Loreen har varit under stor press under veckan, inte bara för tävlingens skull utan också för att hon kritiserats av den azerbajdzjanska regimen som hävdar att hon politiserat evenemanget genom att möta organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. För att kunna fokusera har hon ätit och sovit mycket, berättade hon på presskonferensen.

 

– Jag försökte att tänka på framträdandet som något vi skapar tillsammans, det gjorde det så mycket lättare. För jag är blyg, ärligt talat.

 

Melodifestivalens producent Christer Björkman var euforisk efter segern. – Jag är galet lycklig och stolt! Det här är varje kreatörs största dröm, att det man har skapat uppskattas av så många. Resan startade redan i juni förra året med låten, hitta den perfekta artisten, övertyga Loreen och sedan iscensätta numret.

 

Eurovision Song Contest 2013 kommer alltså att hållas i Sverige. De preliminära datumen är redan klara: semifinalerna kommer att äga rum den 14 och 16 maj och finalen lördagen den 18 maj.


 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: