Kaylas

JAG FIRAR PINGSTAFTON MED SCHLAGER

Kategori: Vardagsliv

 

Hur firar vi pingst? Är det är en helg full med traditioner som bröllop och konfirmationer eller är det en helg som håller på att glömmas bort? Ja döm själva.

 

Pingsten kallas ofta hänryckningens tid efter inledningsorden "Pingst, hänryckningens dag, var inne." ur dikten Nattvardsbarnen av Esaias Tegnér. Pingst är en glad helg. Den kallas ibland för den kristna kyrkans födelsedag. (Vi firar pingst 50 dagar efter påsk.)


Det är också en traditionell tid för bröllop. Det är vanligt att människor gifter sig under pingsthelgen. Många tycker att pingstbröllop är extra romantiska. Kyrkan smyckas med blommor och gröna kvistar. Några par vill gifta sig utomhus. De väljer en plats som de tycker särskilt mycket om. Men sen då när det blir vardag igen, efter att hänryckningen har lagt sig… Jag undrar hur många som sår där i kyrkan och ljuger framför prästen idag?

 

Förr när det var pingst så tänkte de flesta på den extra långa helgen som kommer i och med att man är ledig på pingstdagen. I många år hade det varit en ren befrielse med tanke på att man också varit ledig på annandag pingst. För några år sen beslutade man dock att man skulle ta bort den röda söndagsstämpeln som annandag pingst hade. I och med detta så fick alla de som jobbar en mindre ledig dag per år.

 

När anglosaxiska seder och bruk slår sig in på den svenska marknaden får vissa helger svårt att hävda sig i konkurrensen."Föredettinghögtid" och "Loserlördag" är uttryck som allt oftare hörs på stan när pingsten nämns.

 

Loreen måste knäcka 4 hinder. Vi kan ta dem i tur och ordning.

 

”The Big Five”.
Länderna som alltid är direktkvalificerade till finalen – Italien, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland – ställer upp med bättre och starkare bidrag än på många år. Med tanke på ländernas status i Europa kan de stjäla röster överallt. Särskilt Spaniens Pastora Soler imponerade under genrepen. Hon sjöng så att ljusriggen nästan trillade ner.

 

Serbien
Željko Joksimoviç var den moraliska vinnaren av ­Eurovision song contest 2004 med ”Lane moje”. Det har inte fansen glömt. Joksimoviç är en av de största stjärnorna i forna Jugoslavien. Och med tanke på att Bosnien ställer upp med ett intetsägande mähä kan Željko få kusligt många tolvor av sina grannar. Välförtjänt, dessutom.

 

Buranovskiye Babushki
De 6 godmodiga gummorna från republiken Udmurtia. När de börjar guppa runt kan vad som helst hända. Ska det vara en ­babusjka i år finns det ju inte så mycket annat att välja på. Men ­jurygrupperna lär väl knappast rösta fram Rysslands brödbakande pantertanter. Ifjol valde de ju en pretentiös pianostolle från ­Italien.

 

Tävlingens upplägg
26 bidrag tävlar i finalen och 42 länder röstar. Att hitta en låt som tilltalar alla i den kulturkakofonin är nästan omöjligt. Det lär hända underliga och knäppa saker i finalen. Det ­ligger i spektaklets natur. Allt annat vore nästan en ­besvikelse.


Azerbajdzjans största popstjärna, affärsmannen och miljardärsonen Emin Aghalarov, ska bland annat vara mellanakt. Att han också är svärson till landets president – hoppsan! – är säkert bara ett märkligt sammanträffande.

 

Framför allt börjar tävlingen kännas som en intern uppgörelse mellan svenska låtskrivare. Inte mindre än tio av finalbidragen har svenska upphovsmän.



1.       Storbritannien - Engelbert Humperdinck: "Love will set you free"
Har man ett namn som Engelbert Humperdinck och är en åldrad smörsångare är det närmast ens plikt som europamedborgare att ställa upp i ESC minst en gång. Låten är en hederlig gammeldags croonerballad på det självutplånande temat "jag-älskar-dig-därför-låter-jag-dig-gå", och Humperdinck har viss sjuttiotalsplayboycharm.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 3

2.       Ungern - Compact Disco: "Sound of our hearts"
Genren är ungefär elektroemoschlager. Tänk skinnjacka, dokusåpafrisyr, och svartklädd "laptop-dj" i solglasögon. Det är egentligen en ganska okej låt som hade kunnat vara en misslyckad Vacuumsingel från 1998, men sångaren har ganska bedrövlig röst och ägnar sig mest åt att stå bredbent och blunda inlevelsefullt.
Betyg: 2

3.       Albanien - Rona Nishliu: "Suus"
Har man jättelånga dreadlocks finns det olika vägval man kan göra. Man kan gå åt Promoehållet, och viga sitt liv åt att förena sina ensamma dreadlocks till en enda stor lycklig megadreadlock. En annan möjlighet är att förvandla sin dreadlock till ett halsband. Det har Rona Nishliu gjort. Hon har också väldigt kraftfull om än gäll röst.
Betyg: 1

4.       Litauen - Donny Montell: "Love is blind"
Donny Montell står i ett hav av rök och sjunger så fint han kan, iförd paljettprydd ögonbindel. För att vi verkligen ska förstå att kärleken obestridligen är blind. När ögonbindeln kastas förvandlas Montell till Litauens egen funkdiskoversion av David Lindgren, och brister ut i smaklös juckdans.
ETIKETTER: Fulast scenografi
Betyg: 1

5.       Bosnien och Hercegovina MayaSar: "Korake ti znam"
Greppet att låtsasspela flygel på scenen i ljuset av en ensam spotlight är möjligen vackert och innerligt i teorin, men i praktiken ser man mest ut som en misslyckad barpianist klockan tre på morgonen på ett hotell som passerat sina glansdagar. Låten är en trist, välsjungen, intetsägande ballad.
Betyg: 2

6.       Ryssland - Buranovsikje Babusjki: "Party for everybody"
Detta är varför man älskar Eurovision Song Contest. För att det då och då dyker upp ukrainska rymddräkter, portugisisk improvisationsteater eller ryska tanter i folkdräkt. För den totalt oväntade och gränslöst tramsiga europopen, som får EU att kännas som freakshowtältet på en kringresande cirkus.
ETIKETTER: Vinnarkandidat
Betyg: 4

7.       Island - Gréta Salóme & Jónsi: "Never forget"
Det är svalt och frostigt, med dramatiska violinriff och nordiska harmonier, framför isiga vidder projicerade på skärmarna. Det är helt enkelt väldigt, väldigt isländskt, och skulle kunna vara signaturmelodin till en tv-serie från ca 2001 om vättar som löser blodiga brott i skuggan av glaciären.
Betyg: 3

8.       Cypern - Ivi Adamou: "La la love"
En supercharmig bagatell med dagissimpel refräng och tillhörande handviftskoreografi.  Den undersköna Ivi Adamou har puderrosa miniklänning och stilettklackar, och ser ut som sommarhitsens egen lättklädda Arwen i "Sagan om ringen". Snyggt, väl genomfört, och en av tävlingens sötaste låtar.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 3

9.       Frankrike – Anggun "Echo (you and I)"
Det här är egentligen en snygg popschlager med visselhook och luftiga nittiotalssyntar. Men börjar man väl tänka på att verserna låter som "Alla flickor" är det omöjligt att sluta. Anggun förvandlas till den franskindonesiska versionen av Linda Bengtzing, och vi vet alla att en Bengtzing är mer än tillräckligt.
Betyg: 3

10.   Italien Nina Zilli - "L'amore è femmina (out of love)"
Redan vid första "riviga" saxofonriffet står det klart att Nina Zilli lider av grava Amy Winehousekomplex. Att Zilli snott sitt namn från Nina Simone samt brukar puffa upp sitt hår är ytterligare bevis. Och visst, Zilli gör säkert en grym fyllekaraokeversion av "Back to black", men den här struttiga plastsoulen är mest enerverande.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 2

11.   Estland - Ott Lepland: "Kuula"
Ott Lepland har den där typen av utstrålning som påminner om en kvällstrött golden retrievervalp. Glittriga ögon, päls som inbjuder till klappning, och en spänd energi som antyder att man skulle kunna bli trött på honom ganska snabbt. Låten är en av tävlingens bästa ballader, men Lepland wailar sönder den lite.
Betyg: 2

12.   Norge Tooji: "Stay"
Norge skickar en lite manligare norsk version av Eric Saade. Tooji sjunger lite svajigt ibland, men väger upp det med tight koreografi, pyro, och en låt som är en perfekt avvägd mix mellan trallig schlager och knorrig modern pop. Och stråkhooken är smått briljant i sin ripoff av Britneys "Toxic".
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 4

13.   Azerbajdzjan - Sabina Babajeva "When the music dies"
Tänk Ten Sharps pianoballad "You" från 1991, fast komatöst såsig, nasal, och med diverse omotiverade folkinstrument som dekoration. Texten verkar dessutom handla om likstelhet. Inget land vill/orkar/har råd att ordna ESC två år i rad, men det brukar ju anses smakfullt att åtminstone låtsas att man vill vinna.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 1

14.   Rumänien - Mandinga: "Zaleilah"
Det här minner om svunna tider, då sommarhits var sommarhits, hade samma färg som pina coladas och kom med tillhörande dans. Tänk "Bailando" och "The ketchup song". Det är klistrigt hittigt och osar glad strandfylla, och dessutom har dansarna kitschiga låtsasinstrument som säckpipa och multitrumpet.
Betyg: 4

15.   Danmark - Soluna Samay: "Should've known better"
Den här danska korsningen mellan Alanis Morissette och Natalie Imbruglia verkar ha gjort det till sitt personliga livsmål att återuppväcka genren menlös nittiotalsradiopop från dess barmhärtiga evighetssömn. Men mitt i sin erbarmliga tråkighet är det ändå en ganska vilsam låt. Snäll mot öronen.
Betyg: 2

16.   Grekland - Eleftheria Eleftheriou: "Aphrodisiac"
Det är svårt att säga något ont om den här effektiva soliga popdängan, men den faller in i samma fack som Cyperns och Rumäniens bidrag och i jämförelse är det här rätt platt. Jämntjockt och utan några riktigt glimrande ögonblick, och Eleftheriou har inte rösten att lyfta den här chartersemesterbagatellen.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 2

17.   Sverige - Loreen: "Euphoria"
Insprängd mellan Greklands billiga sommardrinkar och Turkiets?? är det tydligare än någonsin vilken klasskillnad det är mellan Loreen och resten. Allt från koreografi till kameravinklar är så väl genomfört att man får ont i magen. Men det är gissningsvis för knepigt och svårtillgängligt för att vinna.
ETIKETTER: Bäst, svenska låtskrivare
Betyg: 5

18.   Turkiet - Can Bonomo: "Love me back"
Det här är ett av de mer surrealistiska inslagen i tävlingen. Orientaliskt vibrato, liten skeppsgossemössa, och bisarra vampyr/fladdermusdansare som förvandlar sina kåpor till en båt och seglar iväg. Turkiet är obegripligt nog en av förhandsfavoriterna. Numret är festligt, men väldigt, väldigt dåligt.
Betyg: 2

19.   Spanien - Pastora Soler "Quédate conmigo"
Spanien bör inte ha något att göra med slutstriden, men det här är en värdig och faktiskt ganska innerlig och intensiv midtempoballad som Pastora Soler levererar med desperat pondus. Scenografin är dock helt intetsägande och numret för tråkigt för att lyfta låten.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 3

20.   Tyskland - Roman Lob "Standing still"
Ytterligare en blek powerballad som hade kunnat vara en av de mer misslyckade "Idol"-vinnarlåtarna från mitten av 00-talet. Roman Lob är visserligen charmig på ett lite kladdigt "Ladies night"-sätt när han får till den bekymrade rynkan mellan ögonbrynen, men för okarismatisk för att stå sig i konkurrensen.
Betyg: 2

21.   Malta - Kurt Calleja: "This is the night"
En egentligen ganska slibbig strandraggardänga, som dock har ett enda farligt hemligt vapen: den bisarra fotglidardansen. Kurt Calleja och dansarna får en alldeles särskild stolt och överlägsen blick varje gång de trixar med fötterna i vad som bäst kan beskrivas som Triple & Touchs avlagda koreografi från cirka 1989.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare
Betyg: 3

22.   Makedonien - Kaliopi: "Crno i belo"
När den här makedonska divan brister ut i rivig halssång och de tunna distade gitarrerna kommer in efter dryga minuten är det så smaklöst att det faktiskt blir lite bra. Dessutom öppnar Kalliopi munnen som en anakonda och släpper lös ett avgrundsskri så gällt att Crystal Hall skälver i sina fundament.
Betyg: 3

23.   Irland - Jedward: "Waterline"
Låten är inte lika rolig som förra årets "Lipstick", men Jedward är helt fantastiska i sina kroppsnära riddarrustningar. När de brister ut i ett gällt "awesome!", springer i okontrollerade cirklar, highfivear i luften, bildar hjärtan av sina händer och slutligen gör segergesten ståendes mitt i en fontän är det bara att kapitulera.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare, Hannas favorit
Betyg: 4

24.   Serbien - Željko Joksimović: "Nije ljubav stvar"
Den här sentimentala klassiska schlagern är förmodligen Loreens största hot. En perfekt avvägt touch balkanharmonik, en längtansfull stråkslinga, och så Joksimovićs intensiva svarta blick som extra krydda. Snyggt, europeiskt, sjunget med värme och extremt lättillgängligt.
ETIKETTER: Vinnarkandidat
Betyg: 3

25.   Ukraina - Gaitana: "Be my guest"
Gaitana står i sin mockafransklänning och rosenkrans och vrålar fram den här skamlösa retroeurohousen som om det gällde livet. Scenshowen är årets festligaste, med kitschiga lufttrumpetare och animerade dansare på skärmar. Det är fullt ställ från första sekund och underbart neonfärgat.
Betyg: 4

26.   Moldavien - Pasha Parfeny: "Lăutar"
Stompigt och tramsigt behöver inte alltid vara dåligt i Eurovision Song Contest-sammanhang, men det kräver viss finess att komma undan med grodhopp och umpa-umparytmer. Pasha Parfeny saknar finess. När dansarna ligger på golvet och låtsas vara gungbrädor är det liksom nog.
Betyg: 1


Kommentarer


Kommentera inlägget här: