Kaylas

STÖRSTA GLÄDJEN ÄR ATT GLÄDJA ANDRA

Kategori: Vardagsliv


Idag firar vi VÄRLDSSKRATTDAGEN, MOROTENS- OCH NÄSSLANS DAG.


Världsskrattdagen
Visste du att barn skrattar mellan 300 och 400 gånger per dag, medan vuxna bara skrattar 10 till 15 gånger? Det vill doktor Madan Kataria, ”the giggle guru”, ändra på. Sedan 1998 firas den inofficiella Världskrattdagen den första söndagen i maj varje år på hans initiativ.

 

1995 startade doktor Madan Kataria skrattyoga-kurser då forskning kommit fram till skrattets positiva inverkan på oss människor. Han startade med en liten grupp i Bombay och nu finns över 6 000 klasser i 60 länder. Tanken är att skratt utan yttre påverkan, som roliga historier eller annat, har samma inverkan på kroppen som ett skratt av glädje. Undersökningar visar att det här sättet att skratta frigör stress och spänningar, dämpar depressioner och stärker musklerna i kroppen. Och du behöver inte ens ha humor. I Sverige finns rörelsen Skratta för livet.

 

Den du skrattar ihop med krigar du inte emot och det är skrattrörelsens grundläggande tanke: ”World Peace Through Laughter”. Världsskrattdagen är alla skrattares dag! Då samlas människor för skratt och lek på många ställen runt om på vår jord. För att visa gemenskap och för att glädja andra och varandra.

 

Morotens dag
Moroten (Daucus carota) är en av de mest omtyckta grönsakerna som finns. I Europa ligger England och Frankrike i topp på den listan medan Sverige innehar en 3:e plats. Den är tillgänglig året runt och lätt att lagra och kan användas som köksväxt, läkeört och till färgning. Det finns stora morötter som kan väga upp till två kilo till små som bara väger några gram. Olika färger finns det också som: Orange- som är den vanligaste. Vit -mild i smaken och för de som är allergiska mot betakaroten. Gul- är varken söt eller saftig och används mest som foder till djur. Röd- innehåller mer betakaroten och lykopen som annars finns i tomater. Lila- är saftig men inte så söt och som är orange inuti. Det sägs att om man äter mycket morot förbättras synen, vilket inte är sant. Denna myt uppstod under andra världskriget när engelsmännen spred ett rykte att deras piloter åt morötter för att få ett bättre mörkerseende så att de kunde skjuta ned tyska bombplan på nätterna. Den verkliga orsaken var att dölja radarn för tyskarna.

 

Nässlans dag
Ta 2 koppar te av brännässla per dag och du få alla vitaminer och mineraler du behöver för att vara frisk. Sällskapet Nellorna ägnar sig åt att ta fram allt möjligt med nässlor som ingrediens. Att nässelsoppa är nyttigt har man ju alltid vetat, men att man kunde komma på så många användningsområden hade jag aldrig kunnat gissa! Nässelschampo, nässelsalt (smart sätt att få i sig nyttiga mineraler, blanda torkade nässlor med grovt salt), bröd med torkade nässlor, pesto där basilikan är utbytt mot nässlor, de färgade garn etc, etc. Kul och kreativt! Och det bästa utav allt - nässlan är ju gratis! Och vi har en hel del hos oss här i landet... Dessutom vet vi nu att vissa av de gamla indianstammarna i Kanada gjorde sina första drömfångare av just nässelgarn.



Brännässla är en av de mest mångsidiga skapelser i naturen. Den är mycket värdefull som ett livsmedel, inom medicin och som kosmetika. Kan även användas för framställning av tyger. Brännässlan kan också användas för framställning av papper, stärkelse, socker, alkohol och protein. Tyg och rep av nässla användes i Skandinavien början av 1900- talet. Garn av nässla är mjukare och billigare.

 

Brännässlan är nästan den enda produkten som innehåller K-vitamin som ökar blodets koagulering, har anti-inflammatorisk verkan och är rik på vitamin C. Den höga halten av karoten är 2 gånger mer än morötter. Brännässlan är en bra källa till vitamin-D som är viktigt för muskelfunktion och nerv.

 

Nässla innehåller bl.a. acetylkolin, alla essentiella aminosyror, proteiner, B-vitaminer, bioflavonider, folsyra, fosfor, glykosider, järn, kalcium, kalium, kiselsyra, koppar, krom, mangan, magnesium, myrsyra, provitamin A, serotonin, m.fl.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: