Kaylas

INTERVJU & KLADDKAKA

Kategori: Vardagsliv

Ja idag ska jag iväg på jobbintervju, så går det bra får jag nog fira mé kladdkaka dagen till ära. Så - Glad kladdkaka på er!

När jag var liten var det ingen som bakade den och nu måste den väl räknas till en av de allra vanligaste till fika?

Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har senaste åren ökat oerhört mycket i popularitet. Kladdkakan är en mjuk kaka med smak av choklad, denna mjuka kaka ska helst vara ljummen och förtärs oftast tillsammans med vispad grädde. Även glass kan förekomma. Till detta passar det bra med ett glas mjölk.

Det finns många olika recept på kladdkaka. Den har t.o.m en egen hemsida. Om du önskar så kan du köpa färdig kladdkaka i butiken. Detta är dock inte lika gott som hembakad kaka. Men varför nöja sig med en enkel kladdkaka när man kan få så mycket mer? Pimpa kladdkakan med nutella, fudge eller nävar med nötter, frukt eller bär!

Bakar Sveriges godaste kladdkaka gör tioårige Ola Gustafsson från Småland. Hans Knäckiga kladdkaka tog nyligen hem segern i Arlas Kladdkakerace, baktävlingen för barn mellan 10 och 14 år som anordnas i syfte att sprida bakglädje bland barn och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept. För att fira Kladdkakans dag bjuder Arla på Olas kanongoda recept.

 
Knäckig kladdkaka - 10-14 bitar

Chokladsmet
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g smör

Knäcksmet
100 g smör, smält
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass

Sätt på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till knäcksmeten och till chokladsmeten i varsin kastrull. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda i övriga ingredienserna till chokladsmeten i bunken. Blanda ihop ingredienserna till knäcksmeten i en annan bunke. Häll chokladsmeten i formen och bred knäcksmeten ovanpå så att den täcker chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Servera vispad grädde eller vaniljglass till eller ät den som den är.

Gör man de här kakorna i miniformat kan de nästan gå som praliner. De blir en perfekt munsbit till kaffet.


Kladdkaka med chokladkräm
2 st ägg
3 dl socker
125 gram smör, ( eller margarin )
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao

Chokladkräm
1 dl grädde
2 msk Baileys
200 gram choklad

1. Sätt ugnen på 150°
2. Rör samman ägg och socker.
3. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut.
4. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran.
5. Ha upp smeten i en långpanna (20 x 30) och grädda i ca 30 minuter.
6. Använd ett runt kakmått eller ett glas och tryck ut rundlar.

Chokladkräm
1. Värm grädden tills den nästan kokar, ha i Baileys och choklad, rör
tills chokladen har smält. Låt detta stå kallt.
2. När chokladsmeten svalnat helt, vispa den fluffig med en elvisp.
Dekorera dina kladdkaksrundlar med chokladkrämen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: