Kaylas

Filosofi & Fängslade författare

Kategori: Vardagsliv

3:e torsdagen i november utropades till internationella filosofidagen av Unesco den 21 november 2002. Syftet med införandet var att stärka filosofins ställning i världen, uppmärksamma de olika filosofiska traditioner som uppstått i världens kulturer och uppmana folk till reflektion över sina handlingar.

Vad är filosofi? På wikipedia står följande: "Kärlek till visdom", är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna. "Finns det någon verklighet utanför mina tankar?", "Vad är kunskap?", "Vad är sanning?", "Vad gör en handling värdefull?", "Har människor och djur värde och är de i så fall lika eller olika?", "Vad är tid?" är frågor som ställs inom filosofin.

Filosofi är konsten att tänka väl. Det handlar om att träna sitt omdöme genom analys, kritik och självkritik, att uppmärksamma distinktioner och se djupare mönster. Filosofi är på samma gång ett systematiskt tänkande över varat och vetandet i dess helhet, och en självpraktik som syftar till det goda livet. Filosofi är en skapande verksamhet, som ur kritisk dialog med sitt förflutna och sin samtid, öppnar nya livsmöjligheter.

Filosofins betydelse idag tror jag i ärlighetens namn inte är så stor. Få känner idag till några filosofer. Men jag tror att alla människor har en egen filosofi. – Alla har en uppfattning om vad som är sant och verkligt. Det finns en viss nytta i att fundera på vad sanning är, eftersom det inte finns någon sanning med stort S eller någon förklaring som täcker allt.

Citat av filosofer
"Människan är den enda varelse som vägrar vara den hon är."
– Albert Camus

"Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel."
– Bertrand Russell

"Övertygelser är värre fiender till sanningen än lögner."
– Nietschze

"Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas."
– Kierkegaard

"Om det är förnuftet som formar människan, så är det känslan som leder henne."
– Rousseau

"Det är inte den som av andra tros vara lycklig som är det, utan den som själv tror sig vara det."
– Montaigne

"Människan är bara ett rö, det svagaste i naturen, men hon är ett rö som tänker. Det behövs inte att hela universum griper till vapen för att krossa henne. Några dunster, en vattendroppe räcker för att tillintetgöra henne. Men även om hela universum vältrade sig över henne skulle människan fortfarande vara ädlare än den makt som dödade henne. Ty människan vet att hon dör och universum är henne övermäktigt. Universum vet intet därom."
– Pascal

Fängslade författares dag
Den 15 november har Internationella PEN utropat till Fängslade författares dag. Tanken är att varje år uppmärksamma de journalister och författare som runt om i världen sitter i fängelse på grund av sin kamp för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter. Så idag hyllas alla modiga författare som fortsätter att kämpar för det fria ordet.

Svenska PEN-klubben delar ut Tucholskypriset* årligen sedan 1985 till en författare som lever i exil eller under hot i sitt land som en följd av sitt litterära arbete. I år går priset till den syriska journalisten och författaren Samar Yazbik med motiveringen att hennes rapporter från det syriska upproret är "texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten"
Samar Yazbek har i sin blogg och i andra medier modigt, journalistiskt korrekt och med klar personlig stil dag för dag dokumenterat vad som sker på gatan i upprorets Damaskus. Hennes texter har förenat det bästa i saklig journalistik och dokumentär prosa. Utan överdrifter och med stort personligt mod har hon gett oss en möjlighet att följa vad som sker i en av världens mest bevakade konflikthärdar, där det ändå varit märkvärdigt svårt att förstå hur upproret och inbördeskriget påverkat den vanliga människans liv och hur förtryckets mekanismer ser ut på nära håll. Utan författare som Samar Yazbek skulle vi inte kunna ha någon förstahandskunskap om utvecklingen, och hon hör till dem som sätter sanningen framför sin personliga säkerhet.

Samar Yazbek har varit en framträdande röst i kampen för mänskliga rättigheter i Syrien, både före och under upproren. I sin första roman, Tiflat as-Sama (Heavenly Girl) ifrågasatte hon en mängd tabun i det syriska samhället. Hennes andra roman, Salsal (Clay) tar upp relationen mellan samhälle och politik och militärens alltför stora inflytande. Henne frispråkiga skildringar av Assad-regimens grymheter kom snabbt att uppmärksammas och spridas på sociala forum som Facebook och Twitter, vilket ledde till att hon greps av säkerhetsstyrkor. Hon anklagades för att ha agerat mot landets säkerhet samt spridit illvillig propaganda mot regimen. Hösten 2011 tvingades hon lämna landet tillsammans med sin dotter. I dag lever hon i exil i Paris.

PEN är en världsomspännande organisation för skribenter (ursprungligen poets, essayists and novelists, men numer innefattas även journalister och historiker). Föreningen kämpar för yttrandefrihet och är en av världens äldsta människorättsorganisationer.

* Kurt Tucholsky (1890-1935) var tysk författare och journalist. Flera av hans samhällskritiska böcker brändes på bokbål i Nazityskland. Kurt Tucholsky levde i Sverige under 30-talet till dess han tog sitt liv 1935. Han ligger begravd i Mariefred.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: