Kaylas

DAGS FÖR FREDAGSMYS

Kategori: Vardagsliv

Ja så ser min weekend ut. Det blir ganska lugnt som ni ser, hur ser er helg ut. Har ni börjat med förberedelser inför jul än? Tänk att det är 1:a advent om 2 veckor… Vart har hela året tagit vägen? Dagarna liksom bara flyter på, utan att man hinner reagera eller tänka.

Ja ja, men idag tänkte jag ju skriva lite om skyltar o fredagens temadagar.


Det finns ju snyggare tycker jag, men men… Råcksta centrums 1950-talsprunkande skylt har utsetts av Stockholmsborna till årets vackraste ljus¬reklam ”Lysande skylt” med motiveringen: Den är kaxig, men samtidigt lågmäld. Sammanlagt 370 personer var med och röstade fram Råckstaskylten som ”stiger mot natthimlen i en elegant kombination av rörelse och dynamik”, skriver juryn. Nominerade var också DN & Expressens skyltning på toppen av DN-huset på Kungsholmen. (Förra året vanns tävlingen av Tuloskylten på Fridhemsgatan)


Men av alla Stockholms ljusskyltar har jag min givna favorit – den 103-åriga Stomatolskylten Ett välkänt inslag i Stockholms stadsbild ovanför sjömanshemmets byggnad.

Den är Sveriges första och äldsta fungerande rörliga ljusreklam. Skylten med reklam för tandkrämen Stomatol uppsattes den 22 november 1909 av företaget Såpasjuderiet Grumme & Son på gamla Katarinahissens torn vid Slussen på Södermalm i Stockholm.


Sedan 1933 är Stomatolskylten placerad på den närbelägna fastigheten Klevgränd 1B. Den konstruerades av uppfinnaren och konstnären Mauritz Larsson och består av 1361 stycken 25 W glödlampor i färgerna röd, gult och vit. När skylten satt på gamla Katarinahissen fanns även en målad Stomataoltub med tilläggstext: "Friska tänder".

Dagens temadagar är: Internationella dagen för tolerans & Trafikoffrens dag!

I dagarna har det förekommit många diskussioner kring fördomar och tolerans i medierna. Inte minst har Icas senaste reklamfilm med en praktikant som har Downs syndrom och Svenska kyrkans ja till homovigslar debatterats. Internationella dagen för tolerans den 16 november är en av de dagar som FN har initierat för att uppmärksamma olika händelser, teman och företeelser.

Begreppet tolerans: Alla har vi en relation till ordet tolerans. Men vad betyder det egentligen? Tolerans kommer från latinet och betyder tolerera, finna sig i, eller tåla. Att vara tolerant betyder inte bara att förstå eller acceptera andras åsikter, utan även att respektera vars och ens individualitet. Det vill säga att man accepterar varandra helt och hållet utan förbehåll, även olika åsikter och egenheter. Verklig tolerans handlar om öppenhet, nyfikenhet och kommunikation.

Trafikoffrens dag
En minnesdag proklamerad av världshälsoorganisationen WHO men först på senare år ordentligt uppmärksammad också i Sverige. Dagen bör inte enbart bli en minnesdag utan framförallt en dag då viktiga steg tas för en minskning av antalet döda och skadade i trafiken.

Eco-driving är bra för miljön och ger färre olyckor. Sedan tio år är det en välbeprövad och verkningsfull metod för att minska antalet olyckor i trafiken. Genom att köra sparsamt minskar man klimatpåverkan, sparar pengar och förbättrar trafiksäkerheten. Utbildning och information om Eco-driving är därför en väg till positiv inverkan på miljön och säkerhet för dig och dina medtrafikanter. Vilken bil du än har kan du med några enkla knep minska bränsleförbrukningen. Planera också din körning och håll avståndet till bilen framför så minskar du avsevärt risken att vid en hastig inbromsning köra in i den framförvarande bilen.


Trafikolyckor ger upphov till personskador i en omfattning som gör dem till ett väsentligt folkhälsoproblem. Årligen skadas cirka 35 000 personer i trafiken bara i Sverige. Rehabiliteringen kan bli lång och medför ofta stora kostnader för samhället men också för den enskilde både vad gäller ekonomi och försämrad livskvalitet. Det är ingen orimlig tanke att du själv eller någon du känner någon gång kan komma att behöva stöd från samhället i form av vård, rehabilitering, sjukpenning, sjukersättning eller hjälpmedel.

Ett ändrat körbeteende gör att du kan spara upp till 20% i bränsleförbrukning. Här följer några exempel på hur du kör smartare:
  • Kör på ettans växel max 2 billängder och växla sedan upp
  • Växla upp istället för att ligga kvar på låg växel
  • Hoppa över växlar
  • Släpp gasen i tid
  • Gasa inte i onödan
  • Undvik stopp
  • Undvik att frikoppla tidigt för att stanna
  • Accelerera bestämt och raskt
  • Undvik att gå ner i ettans växel vid korsningar
  • Nyttja motorbroms
  • Undvik så kallad "spillgas" (gasa i onödan)
  • Använd så hög växel som möjligt
  • Lyft blicken och planera din körning
  • Kör klokt i med och motlut
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: