Kaylas

ALLA SJÄLARS DAG

Kategori: Vardagsliv

Först alla helgons dag, sen alla själars dag. Ja denna helg är lugn här i Sumpan. Har inte ”firat” nåt speciellt, men igår var vi och tände ljus i minneslunden. Det é så vackert när alla ljusen lyser och doftar!!! Ja i år luktade det både jordgubbe och rökelser nere vid Lötsjön.


Detta är denna helg då vi minns våra nära och kära, då vi tänder ljus för deras minne och låter all vår kärlek flöda över dem. Den som lever i våra hjärtan kan aldrig riktigt dö. Kanske är det därför traditionen att besöka de käras gravar och tända ljus för dem åter blivit så stor här i Sverige. Vi behöver behålla banden med det som varit, med människor vi älskat – vi behöver stanna upp och tänka till lite, kanske slå oss ner och bara göra ingenting. Och leva i nuet. Uppskatta dem vi älskar medan vi har dem. Det är lättare sagt än gjort, men Allhelgonahelgens stillhet ger oss i alla fall lite hjälp på traven!

Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag man minns och hedrar sina döda närstående. På många håll tänds ljus för alla församlingsbor som avlidit under året.


Det är egentligen på denna dag som seden med att tända ljus hör hemma. Det var när svenskarna började resa till Spanien och Italien på semester, som man upptäckte att där hade man till tradition just att hedra förfäderna med ljus på alla själars dag. Men på många håll sker detta numera redan på lördagen, eftersom traditionen att då gå till kyrkogården vuxit sig stark.

Alla själars dag återkom i almanackan 1983 men kallades då söndagen efter alla helgons dag.

På Alla själars dag fokuseras på dem som ännu inte med säkerhet befinner sig i himmelrikets härlighet. Detta hänger ihop med den romersk-katolska tron på purgatorium (skärselden): att människor som avlidit i tron på Kristus behöver ett stadium av rening innan de kan möta Gud i Paradiset.

Dagen kallas oxå: “All Souls`Day”, ”Feast of All Souls”, “the Commemoration of all the Faithful Departed” eller “Day of the Dead”.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: