Kaylas

Är 11/9 tragediernas datum?

Kategori: Vardagsliv

 
 

Ja detta datum lär man inte glömma. Jag kommer ihåg hur ofattbart jag tyckte det var med terrordådet i USA. Man förstod ju inte vilken katastrof det var, eller innebörden av det som hände förrän flera veckor senare.

Jag jobbade i en klädaffär då, och butikchefens dotter bodde och jobbade i USA då. Hon ringde till butiken och berättade alldeles skakad om vad som hände precis då. Men vi kunde inte förstå hur illa det var förrän vi kom hem på kvällen och satte på tv´n…


Från toppen till botten: World Trade Center brinner; en del av Pentagon kollapsar; Flight 175 kraschar in i 2 WTC; en brandman begär hjälp vid Ground zero; en motor från Flight 93 återvinns; Flight 77 kraschar in i Pentagon.

2 år senare mördas Anna Lindh efter en knivattack på NK här i Stockholm, nästan lika ofattbart det…

Denna dag i historien:

  • 1297 – Skotska frihetskriget: William Wallaces styrkor tillintetgör en stor del av den engelska nordarmén i slaget vid Stirling Bridge.
  • 1973 – I Chile störtar en militärjunta under ledning av Augusto Pinochet den folkvalde presidenten Salvador Allende i en blodig statskupp.
  • 2001 – Fyra kapade passagerarflygplan används i terrorattacker mot USA. Två av dem flygs in i World Trade Center i New York (se bild), ett tredje i Pentagon utanför Washington, D.C. medan det fjärde kraschlandar i Pennsylvania. Totalt dödas nära 3 000 människor.
  • 2003 – Utrikesminister Anna Lindh avlider av de skador hon har tillfogats i ett knivöverfall på NK i Stockholm föregående dag.

Från Wikipedias sida:
11 september-attackerna var en serie koordinerade terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Dödssiffran varierar mellan 2 700-3 000 (exakta siffror osäkert), inklusive de 19 kaparna. De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.

En väldigt stor andel av de döda, ungefär 1344 människor, var de som blev fångar i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära kraschzonen. De dog antingen av självmord (genom att hoppa från byggnaden), rökförgiftning, brännskador eller när tornet kollapsade klockan 10:28 lokal tid. Det södra tornet hade till viss del evakuerats då det andra planet rammade dess sydvästra sida klockan 9.03 lokal tid, vilket gjorde att endast 700 människor inkluderat brandmän och andra hjälparbetare omkom då det kollapsade.

Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad det gäller ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA och många andra delar av världen. Som svar på attackerna startade USA det så kallade kriget mot terrorismen. USA:s kongress lät granska attackerna genom Kommissionen för terrorattackerna mot USA.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: