Kaylas

Höst, Äpplen & Körslaget

Kategori: Vardagsliv

Höstdagjämningen
Naturens palett
serverar höstens meny.
Rönnbärsrött skimmer
mot djupblå skyar.
Höstgult lövverk,
en orange lysande asp.
Svanen vilar tryggt
bland näckrosens blad.
Måsen skriar styggt
ovan spegelblankt hav.
Gäddan lurar i vassen.
Sommaren blev höst,
förvandlas men består.
Evigheten rymmer många år.
Dick Scott 2010

”I dag är det höstdagjämning” - tänker du och har på sätt och vis både rätt och fel. Har klockan passerat 14.49 har höstdagjämningen nämligen redan inträffat.Men varför inte fira dagen mé en hösttårta.


Nu vänder det på norra halvklotet – höst blir vinter. Höstdagjämningen är mest något som berör kalendrar, det är en beskrivning av solens och jordens förhållande till varandra och har ingenting med vädret att göra.
Höstdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan norra och södra himmelssfären, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas höstdagjämningspunkten.

 
Höstdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Dag och natt är inte exakt lika långa vid höstdagjämningen – det inträffar något dygn senare pga ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring 12 timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring höstdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

Idag ska jag koka äppelmos i omgångar, och äppelkräm och baka äppelkaka/paj & äppelmuffins. Fick OTROLIGT mycket äpplen av Göran igår, så nu måste de tas tillvara på bästa tänkbara sätt.

 
Förra veckan var det Team Lili & Susie från Sollentuna som fick lämna programmet. Vilken kör som tvingas lämna ikväll bestämmer som vanligt vi tittare. Den här veckan lämnar körledarna dirigentpucken för att själva bli solister. Tillsammans med den egna kören framför de varsin låt som betytt mycket för den personliga karriären.
 

1. Team Gladys: Never let it go
099- 402 01, sms:a Gladys till 72 400
2. Team Rolinski: Chariots of fire
099- 402 02, sms:a Rolinski till 72 400
3. Team Bagge: Play
099- 402 03, sms:a Bagge till 72 400
4. Team Bengan: Maria
099- 402 04, sms:a: Bengan till 72 400
5. Team Hoffsten: Let the best man win
099- 402 05, sms:a Hoffsten till 72 400
6. Team Putte: Thinking of you
099- 402 06, sms:a Putte till 72 400

Kommentarer


Kommentera inlägget här: