Kaylas

ADVENTSKALENDER - Lucka 1

Kategori: Vardagsliv

 
 
När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla är så glada
att fira få advent.

December och 1:a advent. Men det är inte alltid advent 1/12 som många tror. 1:a advent är alltid en söndag. Den 4:e söndagen före juldagen (och inte julafton som många också tror) varje år.

Advent för många en förväntans tid, en tid då många tänder ljus. Det värmer själen i vintermörkret… Första advent är starten på julfirandet. Då tänder man det första ljuset i adventsljusstaken, äter julbord eller går på julmarknad. Det är hög tid att börja fundera ut vilka julklappar man ska ge och att börja planera julafton. Har ni några speciella adventstraditioner? Skriv och berätta i en kommentar.

Julen är inte den enda högtiden där ljus är en viktig symbol. Den judiska högtiden Chanukka är också känd som ljusets fest. Kanske det för de flesta människor, oavsett religion är så att ljuset har en särskild plats i livet. Handlar det om att människan tämjt elden, naturkraften som kan förstöra?

Nu när vi har så mycket levande ljus i våra hem, så é det bäst att du kollar säkerheten också. En olycka händer så snabbt. När olyckan är framme är det bra om brandvarnaren fungerar, är batteriet färskt? Kolla din brandvarnare för idag är det också nordiska brandvarnardagen och alla uppmanas att testa sina brandvarnare. På brandvarnardagen vill vi uppmana alla att testa sina brandvarnare, säger Räddningsverket.

Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare så att man får en tidig varning för att kunna agera. Vanligaste förklaringen till att människor inte testar sin brandvarnare är att man helt enkelt inte tänker på det. En annan förklaring är att man inte vet hur man gör.

Chick a Dee som är en optisk brandvarnare, utformad som fågel på en gren och piper med 85 dB när den aktiveras. Den är designad av Louise van der Veld och tillverkas i vit plast av The Initiator & Company, och den är godkänd enligt EU:s regler.


Ett enkelt tryck på knappen räcker för att testa att den fungerar. Kom ihåg att testa din brandvarnare, så kan du sova gott och vakna fort. Ju fler som testar sina brandvarnare, desto bättre! Så påminn dina nära och kära om att testa sina. Skicka ett sms eller lägg ut följande på din blogg eller facebooksida:Nästa person som får det kan bara vidarebefordra det till personer som han/ hon känner.

Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare. En fungerande brandvarnare kan rädda liv. Skicka detta sms vidare till någon som du bryr dig om.
Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: