Kaylas

JULKALENDERN - Lucka 10

Kategori: Vardagsliv

Julen ska blomma och dofta, så ta fram mormorsskålen, höganäskrukan och de ärvda kastrullerna och använd dem som ytterkrukor för stämningens skull. Aldrig är vi så nostalgiska med våra blommor som till jul. Julstjärnan ska vara tomteröd. Amaryllisen ska slå ut på julafton. Det ska dofta hyacint i huset när Kalle Anka & Co hälsar julen välkommen… Så ska det vara, precis som vanligt. Men tänk också på att många av julblommorna är giftiga för våra husdjur.

Själv har jag bara julstjärnor och amaryllis. Jag brukar alltid köpa röda julblommor, men i år fick jag en vit amaryllis med röda strimmor på.
 
1 Julstjärna
Har sålts i Sverige sedan början av 1900-talet. 90-95 % av julstjärnorna som köps är röda. Numera säljs strax under 10 miljoner exemplar, mindre än hälften är svenskodlade. Den härstammar från Mexico, där den kallas ”Den heliga nattens blomma”. Julstjärnan är mycket känslig, mår varken bra av kyla eller drag och måste emballeras väl inför hemtransporten. Dessutom ska den inte placeras för nära ett fruktfat eller barrväxt. Titta noga på själva blomkulorna: de ska vara fräscha och gröna. Om de är bruna och intorkade betyder det att plantan snart är förbrukad! Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

2 Hyacint
Blir alltmer populär som julblomma i Sverige, numera säljs nästan lika många exemplar av hyacinten som av julstjärnan. Sedan några år tillbaka finns den i 3 olika doftkoder: svag, medel och fyllig. Man trodde nog att folk skulle välja svagdoftande hyacinter, men många vill att det ska dofta mycket av jul. Vanligaste färg är vit, följt av blått och rosa, men det finns även i rött. Hyacintens popularitet ligger nog i att man kan göra så mycket med dem: sätta i lökglas, hänga den, gruppera och mossklä. Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

3 Amaryllis
Ca 3-4 miljoner säljs i Sverige. Amaryllis har kommit starkt de senaste 5-10 åren, mycket beroende på att man hittat nya sorter och förädlat växten, bland annat fått fram bra längd. Tidigare var det problem att de trillade lätt, men nu finns designade och trevliga stöd. Dessutom har många lärt sig att ju mindre vatten och värme man ger amaryllisen kan förebygga förekomsten av långa stjälkar vilket gör att krukan kan tippa. Om amaryllisen i kruka blir övertung, så att blomstjälken går av, blir den perfekt som snittblomma. I vas håller den sig fin i flera veckor. Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

4 Azalea
När det gäller azalea är det viktigt att inte köpa alltför knoppiga exemplar, några blommor bör vara utslagna. Plantan ska vara översållad med knoppar, som har öppnat sig så pass att de visar blomfärgen. Känn på jorden – den ska vara fuktig. Azalean har blivit en fantastiskt lättskött krukväxt. Men man får se till att den inte torkar ut för då ramlar knopparna av. Jag rekommenderar att man har en ytterkruka med lite lecakulor i botten. Sedan ska man hälla på en deciliter vatten i ytterkrukan varannan dag, det är ett jättebra sätt att få det perfekt vattnat.

5 Julros
Julrosen har blivit mer och mer populär och finns i flera olika storlekar, varianter och färger. Men inför jul är det mest vit skira blommor som gäller. När julrosen blommat över i krukan kan du spara den frostfritt, och plantera ut den i trädgården, där den blommar år efter år. Hela växten är giftig.
 
Julkaktus: Ofarlig
Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
Novemberkaktus: Ofarlig
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Färger
Vitt är färgen som gäller i början av december men ju närmare jul man kommer desto mer rött blir det.

Trendiga granar
En ny populär trend är att köpa gran i kruka. Det är en trevlig produkt framför allt om man har mindre utrymme. Man kan klä den som en vanlig gran men eftersom den är mindre kan man sätta den på ett bord. Även den så kallade rumsgranen är både tuff och trendig. Den är som en krukväxt inne och man kan ha kvar den efter helgerna.

Men så många andra trender finns nog inte. När det gäller julväxter är det nog ledorden klassiskt och tradition som gäller.

Vattna lagom
För lökväxter gäller att de vill ha svalt och sparsamt med vatten före blomning. Julstjärnan kan få gula blad och bladavfall både om man vattnar för mycket och för lite. Här gäller det alltså att låta växten torka ut emellan men ändå inte låta den stå torr för länge för då märker man hur bladen skrumpnar ihop. Ett bra knep är att lyfta krukan, den ska inte vara jättelätt men det ska heller inte droppa ifrån den.

Köp i tid
Man vill ju ha det fint med blommande växter redan nu, och till exempel hyacinter, som inte är så dyra, kan man ju köpa flera gånger. Men generellt gäller att hur snabbt de börjar blomma beror på hur mycket vatten och värme man tillför.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: