Kaylas

ADVENTSKALENDER - Lucka 3

Kategori: Vardagsliv

Ledsen vänner, jag missade skriva gårdagens lucka. Men nu lovar jag att skriva varje dag fram till julafton...

Idag är det ”Drink a beer day” Själv dricker jag inte öl (är mer vin- och cidertypen) men eftersom jag nu skriver en julkalendder, så får jag väl lov att skriva om våra julöl iaf. :)
 
Sverige har vi bryggt helgöl sedan urminnes tider och redan i de gamla landskapslagarna förekommer ordet julöl. För 20 år sen fanns inte så många olika varianter av denna högtidsdryck, men de senaste åren har julölsutbudet i det närmaste exploderat.
 
 
Systembolaget har under de senaste åren kunnat erbjuda omkring 40 olika julöl: från den traditionella svenska julbrygd vi alla känner, via maltig brittisk ale till alkoholstinn dansk stout och julkryddad belgisk kriek. Spännvidden är enorm, och det enda dessa öl egentligen har gemensamt är att de säljs under julen – internationellt sett är julöl ett marknadsföringsbegrepp snarare än en ölstil.

Förutom julöl så var ingefärsöl det närmaste julaktiga jag kom på. Lösningen får jäsa i försluten flaska, varvid den blir kolsyrad. Ginger beer kan även framställas på samma sätt som mineralvatten, nämligen genom att kolsyra pressas in i en blandning av vatten, alkohol, socker och ingefära.

Hittade den här enkla varianten av ginger beer. Perfekt att ha i kylskåpet och plocka fram när andan faller på...


OBS - att det här inte är en dricka-bara-ginger-beer utan snarare ett drinktillbehör som kräver alhokol/sockerlag för att komma till sin rätt!

Ginger beer
2 l vatten
2,5 dl riven ingefära (lämna skalet på!)
6 cl råsocker
3 cl limejuice

Koka upp vattnet och stäng av värmen. Tillsätt riven ingefära och täck kastrullen med lock. Låt stå i 1 tim. och sila sedan (se till att pressa ut all smak ur ingefäran genom att trycka baksidan på en sked mot silen). Tillsätt limejuice och råsocker, rör runt ordentligt (tills sockret löst sig) och häll upp på flaska. Förvara i kylskåpet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: