Kaylas

ADVENTSKALENDER - Lucka 5

Kategori: Vardagsliv

Allt fler vill dra ned på stressen inför jul och nyårshelgen. Förväntningar och alla måsten drar ned på glädjen, många väljer t.o.m. att fly utomlands för att slippa kraven.

Släkten/barnen/familjen måste få sitt. – Eller är det månne själen som ska ha sitt under helgerna? Problematiken kanske börjar och slutar med att vi romantiserar julen från barndomens samlade minnen. Vi har då en tendens att packa samman ljusglimtarna och glömma avigsidorna. Det blir en orealistisk dröm om den perfekta julen, eller om den perfekta partnern, semestern osv.

Kvinnor i 40-årsåldern lär vara mest stressade. De ska vara bullmammor, klara karriär, hålla vikten och vara allmänt vackra. De ska vara vältränade med ett rikt socialt liv och skjutsa barnen vart de än ska. Till jul ska de hålla samman släkten och se till att advent, lucia, julbak och julbord blir så att allas barndomsdrömmar infrias.

Vakna upp, kära läsare, vakna upp! Sluta att drömma om det perfekta, börja istället att närvara i ditt liv nu - det är rena drömmen. Fokusera på det centrala i att fira jul - gemenskap och värme. Till det behövs inte alla prylar och ritualer - kanske inte ens Kalle Anka?

Gör en julplaneringsguide
Skriv en lista på allt som ni behöver göra fram till jul, gärna med datum om det behövs. Ta en funderare på om det är lagom mycket tid ni lägger på julen. Hinner ni? Om inte, välj bort sånt som inte känns så jätteviktigt från listan. Här kommer några exempel på vad som kan behöva göras:

5-23 december
* Skriv inköpslista på julklappar.
* 8-9 dec, paniksäkra din lucia: funkar batterier? Passar linnet? Köp det som saknas till lucia.
* Köp frimärken om du ska skicka julkort.
* Baka pepparkakor och lussebullar. Eller köp färdigt. Jag rekommenderar: Färdiga pepparkakshus som kan monteras och dekoreras.
* 13 dec: pausa och mys!
* Gör upp en städplan, alla i familjen får ett ansvarsområde. Grundstäda, sedan får alla ansvara för sitt område fram till jul. Den som lyckas bäst får pris!
* Fram med julpynt och upp med något trevligt på dörren!
* Planera in egotid! Skriv in i kalendern!
* Köp julgran (och ställ så svalt som möjligt innan den ska in).
* Laga sådant som kan frysas in.
* Pysselkväll! Har du inga barn, ta en julefridskväll med lite glögg i soffan.
* Klä granen.
* Slå in klappar.
* Rimstuga.
* 23 dec: Häng upp julstrumpor.Koka skinkan.
* Julafton! Njut av en skön och mysig jul.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: