Kaylas

ADVENTSKALENDER - Lucka 6

Kategori: Vardagsliv

Kväll ska jag ut med jobbet, vi ska på julbord på Bällstabro värdshus. Men först ska vi träffas på kontoret och ”mingla” och byta julklappar. Jag har köpt en chokladfylld julgranskula med Lasse Åberg-motiv (den med den inslagna nallen.)

Julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, men få av rätterna på dagens julbord är från äldre tider, med dopp i grytan, julkorv och lutfisk som undantag.

Under 1900-talets början efterfrågades en allt mer perfekt jul, vilket även syntes på utvecklingen av julbordet. Husmodern lagade många smårätter som dekorerades och pyntades.

Att äta julbord på restaurang blev populärt först efter första världskriget, och serverades då från några söndagar före jul, medan det i dag kan börja serveras redan i november. Under 70-talet var det väldigt populärt bland företag att bjuda anställda på julbord.

Här är kvällens meny – jag tror jag ska bli mätt :)
 
 
• Glögg, russin, mandel, pepparkaka

KALLA BORDET
• Inlagdsill
• Senapssill
• Löjromsgravad strömming
• Skärgårdssill
• Sillsallad
• Löjromsägg,
• Skagenägg
• Varmrökt norsk fjordlax
• Kallrökt norsk fjordlax
• Gravad norsk fjordlax
• Färska räkor med majonäs
• Rostbiff
• Kalkonpastrami
• Julskinka
• Rullsylta
• Västrerbottenpaj
• Viltpaté med lingonchutney
• Rödbetssallad
• Kvibille whiskeycheddar
• Västerbottenost
• Grönmögelost
• Brie de meaux
 
SMÅVARMT
• Köttbullar
• Prinskorv
• Revbensspjäll
• Jansons frestelse
• Kokt potatis
• Rödkål

TILLBEHÖR
• Julvört, julknäcke, tunnbröd,
• skånsk senap, svensk senap,
• fransk senap, äpplemos,
• delikatessgurka, potatissallad,
• hovmästarsås, kex till ost
 
GODIS
• Ris a ́la malta, korg med nötter, pepparkakor, julgodis.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: