Kaylas

GE BORT DINA JULKLAPPAR

Kategori: Vardagsliv

Usch idag har jag både ont i halsen och huvudvärk. Hoppas verkligen jag é bättre i morgon, då jag ska åka till dottern och lille barnbarnet…

 
Ett tips för att må bättre då man har ont i halsen eller hosta. Det funkar bra, men var beredd på att ingefäran känns i halsen då man sväljer... Ta 5 cm av en ingefärsrot och krossa eller riv den för att pressa ut saften. Blanda ingefärssaften med 1 matsked honung och 3 matskedar limejuice (pressa limefrukter.) Ta en liten klunk 4 ggr/dag.

Idag kan du passa på att ge bort de julklappar du inte ville ha, för idag é det internationella regifting day.Vi köper mer julklappar än tidigare, samtidigt som vi i dagarna efter julafton kan väntas byta fler än var 3:e julklapp, till ett ungefärligt värde av 12 miljarder kronor. Grovt räknat skulle värdet av de klappar som returneras kunna förse ca 60 miljoner människor med rent vatten och sanitet. I år lanserar organisationen WaterAid Sverige sajten www.regifting.nu - ett sätt för missnöjda julfirare att sälja sina julklappar på nätet och bidra med en del av förtjänsten till arbetet med att förse människor i katastrofens Pakistan med rent vatten och sanitet.

Konceptet Regifting är mycket enkelt - det innebär att man på något sätt ger vidare en gåva/present man tidigare har fått till någon annan. Det kan vara en oönskad gåva eller att man redan har gåvan i fråga. Generellt är det en gåva som inte är öppnad eller använd men det kan också vara till exempel en bok som du läst ut under julhelgen.


Begreppet har ännu inte fått riktigt fäste här i Sverige men är vanligt i Storbritannien och USA. Bland annat nämns begreppet i ett avsnitt av TV-serien Seinfeld där man diskuterar huruvida det är fint eller inte att ge vidare presenter man inte gillar. I USA finns även (enligt Wikipedia) en dag med benämningen "National Regifting Day" som infaller varje år på torsdagen innan julafton. WaterAid väljer istället att fira denna dag den 27:e december istället. En dag då alla hunnit se vad de har fått och kanske till och med leka klart med sina julklappar.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: