Kaylas

JULKALENDERN - Lucka 11

Kategori: Vardagsliv

Dags att skriva julkort. Nu har posten bråda dagar. Idag köpte jag lite julkort som ska skrivas och skickas i helgen. På måndag ska de senast postas med julfrimärke om man vill att de ska komma fram till jul. Annars kan man posta med vanligt frimärke.


Jag skickar både med post och på datan. En del sänder ett mail eller sms i stället, men det är inte lika kul. Så det får bli julkort i år också. Till en del nära och riktigt kära tycker jag man ska skriva ett riktigt julkort för hand. Många vill ju inte ha ett elektroniskt kort heller, en del äldre har ju inte ens dator.


Britten John Callcott Horsley gjorde 1843 det första julkortet, med texten "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” 1875 började tyskfödde Louis Prang i USA att massproducera julkort.

Bruket att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart både till USA och via Tyskland och Danmark till Sverige. I Sverige blev det populärt att skicka julkort i slutet av 1800-talet och traditionen är fortfarande mycket populär. Från början importerade man i Sverige julkort från Tyskland och England. Motiven visade då främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen, och snart kom dessa företeelser att inlemmas även i de svenska traditionerna.

Tomten på de importerade julkorten var ofta klädd likt en gruvarbetare, sannolikt med inspiration från Bröderna Grimms sagor. Den svenska tomten, vars ursprung var den ofta vresige hustomten, avbildades däremot klädd likt en bonde. Men snart skulle vår alldeles speciella svenska tomte få sitt utseende.

År 1890 startade Axel Eliasson sitt konstförlag med vykortsproduktion. Sju år senare gjorde han en beställning som kom att få den största betydelse för det svenska julkortet, liksom för bilden av den svenska julen. Det var av konstnären Jenny Nyström, som just kommit hem från Paris och som kom att ge oss bilden av den svenska jultomten, julklappar och julgran. Med tiden blev det kring 600 julkortsmotiv av Nyström som blev mycket populära.

Andra kända svenska julkortskonstnärer är Elsa Beskow, John Bauer, Aina Stenberg-MasOlle och Curt Nyström. Många julkort har också skapats av Lars Carlsson, Ingrid Elf, Lennart Helje och Anders Olsson. Barbara Bunkes julkort för Unicef har sålts i närmare 100 miljoner runt om i världen.

Motiven har växlat genom åren. Idag ser vi sällan grisar och änglar eller byar i snö. Patriotiska motiv förekom under världskrigen, till exempel vajade då ofta den svenska flaggan vid den lilla röda stugan på korten.
Källa: Wikipedia

Kommentarer


Kommentera inlägget här: