Kaylas

JULKALENDERN - Lucka 12

Kategori: Vardagsliv

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt. Ja kärt barn har många namn som bekant.

Idag har jag bakat lussekatter, vill ju gärna ha det på Lucia i morgon. Och fredag den 13:e é det också. Enligt sägnen ska ju det vara en otursdag. Ja även lussekatterna har sin sägnen, som du ser här nedan.

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen. Talet 13 är ett olycks-bådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 upp¬märksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...

Enligt en tolkning var det i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan.


Lussekatter har i Västsverige förr även kallats dövels- och dyvelkatter, där "dövel" ursprungligen betyder djävul, med första belägg 1897. Nordisk familjebok från 1912 saknar ännu ordet lussekatt, men skriver däremot: I sydvästra Sverige bakas till L. ett särskildt kultbröd (se d. o.), kalladt "dövelskatt".

Ibland hävdas att även lusse i lussekatt kommer av Lucifer, som är det namn som brukar förknippas med djävulen. Nordisk familjebok från 1912 har dock ännu inte med ordet "lussekatt", och bara 29 år senare listar SAOB lusse som en variant av Lucia. Båda verken har samtidigt med andra ord som börjar på lussi-, utan att koppla dem till Lucifer, som det medeltida ordet Lussimässa för Luciadagen. Just lussekatt är först belagt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1898. Däremot ska det finnas en gammal folketymologi där Lucia förknippats med Lucifer på grund av ljudlikheten mellan namnen (som båda kommer av genitivformen lucis av latinets lux, "ljus").

Kommentarer


Kommentera inlägget här: