Kaylas

JULKALENDERN - Lucka 13

Kategori: Vardagsliv

Här kommer nu jungfru Lucia,
en sagornas strålande mö.
Hon bor i ett feslott i skogen
vid stranden av Drömmarnas sjö.
En endaste gång blott om året
så vandrar hon ut från sitt slott.
Det lyser på vägar och stigar,
där jungfru Lucia har gått.
Hon kommer med ljus och med värme,
en tindrande, skinande krans.
Hon kommer med stjärnor och glitter
och månstrålars glimmande glans.
Hon kommer, när klockorna ringa
och julljusets låga är tänd.
Hon kommer, när mänskorna sjunga
"Se, nu är det heligt Advent"


Ja idag har jag inte firat lucia precis, men har iaf ätit lussekatter och pepparkakor till fikat.
 
I Sverige har man firat Lucia under många hundra år. Men inte på samma sätt som idag. Förr var lucianatten en mycket speciell natt. Man trodde att den var årets längsta och mörkaste natt. Man sa att alla olika trolltyg härjade fritt denna natt och att djuren kunde tala människornas språk.

Långt innan seden med luciatåg kom var den 13 december en speciell dag. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Vid kalenderreformen 1753 flyttades vintersolståndet till den 21-22 december, men föreställningen om den långa lucianatten levde kvar. Enligt folktron var natten farlig, övernaturliga makter drev sitt spel och djuren kunde tala. På sina håll trodde man att Lucia var en kvinnlig motsvarighet till Lucifer, och att hon hade demoniska krafter. Allt arbete skulle vila den dagen, annars kunde man bli straffad, och barnen hölls inomhus för att inte råka ut för Lucias trollkonster.

I Danmark och på vissa håll i Sverige fanns en lustig sed. Om en flicka ville veta vem som skulle bli hennes tillkommande, skulle hon på Luciadagen ställa sig framför en spegel med ett ljus i varje hand och säga:

Lucia rara
säg kan du svara
Vems duk ska jag breda
Vems säng ska jag reda
Vem ska bli min kära
Vems barn ska jag bära
Vems famn ska jag sova i

Så visade sig den tillkommande i spegeln.

Under medeltiden var Luciadagen den tid då julfastan började. Efter Lucia fick man inte äta kött utan bara fisk ända fram till jul. Till luciadagen skulle man ha tagit hand om all säd och julslakten skulle vara färdig. Grisen som man åt på julafton slaktade man på natten till Lucia. På luciadagens morgon åt man så mycket man orkade - ända upp till 7 frukostar kunde man äta!

Under 1660- och 1700-talet kom den första Lucian - lussebruden. Man hade också "lussegubbar" - ungdomar som gick från gård till gård. De var klädda i pälsar som var vända ut och in. Lussebruden var klädd i vitt och hade ett ljus i handen. Hon gick före lussegubbarna mellan de olika gårdarna. De sjöng och skojade och fick mat och dryck.

Så mörk är natten i midvintertid. Men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit
hon kommer med hälsning om julefrid.
Hon kommer med ljus i sin krona.
I mörka natten i midvintertid vi hälsa di väna Lucia.
Välkommen du goda med ljuset hit.
Välkommen med hälsning om julefrid.
Välkommen med lus i din krona.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: