Kaylas

JULKALENDERN - Lucka 17

Kategori: Vardagsliv

Ljus hör julen till, här hemma har jag ljus överallt nu under den mörka årstiden. Det é ljuslyktor på golven och värmeljus lite överallt. De både värmer och ger en härlig ombonad mysfaktor.

Fixa egna mysiga julljus! Det är egentligen barnsligt enkelt – men resultatet blir fint. Smeta klister runt burken/flaskan och rulla det i snöflakes. Du kan också rulla vanliga blockljus i snöflakes.Ta dekorationstejp och pynta värmeljusen. Köp glitterfärg eller ljusdekorationer i stearin och dekorera med egna motiv.

Gör dina egna julljus med glimmande änglar! Du behöver:
- vita ljus
- blå ljusfärg
- beige ljusfärg (hudfärg)
- silver glitterlim

Titta på bilden och rita din egen ängel på papper. Öva att rita en ängel först. Applicera färgen direkt på ljusets yta och låt torka. Om du tycker det är svårt att rita utan mall rita konturerna av en ängel på ljuset först med någonting som är skarp.
 
Vi använder massor av ljus under julen, traditionen att använda ljus vid festliga tillfällen är urgammal och har förekommit inte minst vid de högtider som är förlagda till den mörkaste tiden på året. Vid dem har man symboliskt kunna tända sig en miniversion av de ljusa dagar och den sol och sommar som väntade i framtiden.
 
I kristna sammanhang har ljus också stor betydelse därför att Jesus i Johannesevangeliet talar om sig själv som världens ljus. Ljuset för med sig mycket gott, särskilt som det förjagar mörkret och därmed också det onda.
 
 
 

I den katolska kyrkan hyllas en lång rad olika helgon också typiskt med processioner, i vilka man bär med sig ljus. En av de mest kända i julsammanhang är naturligtvis Sankta Lucia. Det är svårt att säga när de ljus som troligen alltid har förekommit under
midvinterhögtid- erna blev till egentliga julljus, men det har varit sed att pynta träd på olika sätt, också långt innan man började använda julgranar.
 

Adventskransar och ljus är en tradition, som uppstod i Tyskland på 1800-talet och därifrån spred sig till andra länder. Det var också i Tyskland och England som julkalendern, i vilken man räknar ned till den stora dagen, uppträdde för första gången. Det låg därför också nära till hands att kombinera kalender och ljus, men de lanserades faktiskt först vid tiden för andra världskriget som en vara som kunde köpas. Det finns dock många tidiga exempel på att människor tillverkade privata ljuskalendrar.
 
Källor:
www.historie-online.dk
en.wikipedia.org: candle

Kommentarer


Kommentera inlägget här: